“AFACEREA” Armstrong WHITWORTH SISKIN – IMPLICAȚII PENTRU IAR BRAȘOV

 

Concurența între producătorii de avioane din Marea Britanie și Franța, a avut efecte importante asupra înzestrării cu aeronave militare a României în perioada interbelică, inclusiv la înființarea IAR Brașov.

În cartea “Business in the age of depression and war ” scrisă de R.P.T. Davenport-Hines, un capitol este dedicat României, cu titlul : “Vickers’ Balkan conscience : Aspects of Anglo-Romanian Armaments 1918-1939”

Sunt prezentate și câteva aspecte ale afacerii Armstrong Withworth .

Reprezentantul Armstrong din Grecia, Drummond-Wolff, se refugiază în Romania după căđerea monarhiei în 1924 și devine apropiat Prințului Carol, care fusese numit în 1924 Inspector General al Aeronauticii.

Planul de dotare cu avioane prevedea achiziția a 250 de aparate și înființarea unei societăți de producție locale, cu aport de capital străin.  Una din variante a fost realizarea proiectului  de Astra Arad, folosind asistența tehnică de la Armstrong.

Ministerul Aerului Britanic , bănuia “mâna” lui Vintilă Brătianu, pe atunci Ministru de finanțe, care, se pare, avea acțiuni la Astra și un teren pe viitorul amplasament al IAR.

Pentru a nu agrava “gelozia bestială” a francezilor, românii cer guvernelor britanic și francez, să nominalizeze companii capabile să deruleze astfel de proiecte. Preferința lui Carol era pentru Armstrong.

Ministerul aerului britanic, își exprimă acordul către fabricanții englezi, în susținerea programului.

În aceste condiții, se încheie un contract de livrare 60 avioane de vânătoare Armstrong Withworth Siskin V, echipate cu motoare radiale de 14 cilindri răcite cu aer, tip Jaguar. În același timp sunt comandate 150 avioane de antrenament și observație Potez XV în Franța.

Aflăm mai multe amănunte din memoriile D-ului General maior inginer de aviație Gheorghe Negrecu, publicate în volumul “Din amintirile unui vechi aviator” :

Avionul Withworth Siskin V

Avionul Siskin a fost construit în mai multe variante :

  • Siddeley Deasy SR2 Siskin– avion de  luptă prototip, construit de Siddeley-Deasy și echipat cu motorul Dragonfly. Trei construite -1919
  • Siskin II– fuzelaj din tub de oțel acoperit cu material textil și aripi de lemn. Două construite, din care unul dublă comandă. Sunt avioane civile, simpla fiind vânduta în Suedia -1923

  • Siskin III– versiune de producție integrală din metal (64 construite pentru RAF). Este primul avion de luptă metalic ce  intră în dotarea RAF, înca din 1924. 

  • Siskin IIIA– varianta principală de producție comandată în 1926  (Total 348 construite, 340 pentru RAF, 8 pentru RCAF )
  • Siskin IIIB– prototip cu motor îmbunătățit. Un singur exemplu convertit din Siskin IIIA. 
  • Siskin IIIDC– versiune cu două locuri  (Total 53 construite, 47 pentru RAF, 2 pentru RCAF, 2 pentru AST, 2 pentru Estonia  ) și alte 32 au fost convertite din Siskin III.
  • Siskin IV– versiune de curse civile (una construită) 

Siskin V – avion de vânătoare monoloc pentru România, 65 comandate și cel puțin 10 finalizate înainte de anularea comenzii.

Într-un mod foarte ciudat, Romania a comandat avioane Siskin V, care de fapt sunt o variantă a Siskin II, din care se construiseră doar două avioane, având aripă din lemn și pânză. 

Avioanele Siskin III aveau construcție metalică, fuseseră testate și intraseră deja în dotarea RAF.

Apar fricțiuni între comisia de recepție condusă de Negrescu și partea engleză, referitoare la proba statică și performanțele avioanelor. 

Apare chiar o discuție îń timpul unei vizite a lui Carol în fabrică din Coventry.

Părerea părtii române este că englezii sunt o casă “începătoare” în fabricarea structurilor și nu este bine “să ne angajăm în viitor “.

În opinia generalului Negrescu, această relație încordată cu partea engleză, a dus la decizia de a folosi ca parteneri pentru IAR, firmele franceze Bleriot si Lorraine Dietrich.

Ulterior, pe parcursul testelor de zbor, avionul pilotat de maiorul Ștefan Sănătescu se prăbușește, datorită unei cedări a structurii în timpul acrobației. Din nefericire, acesta își pierde viața.

Presa româna relatează despre accident :

Un raport despre accident în care se precizează cedare de structură

Contractul cu Romania se reziliază, partea romană cumpărând în final doar motoarele pentru cele 60 de avioane comandate. Vor fi folosite pentru echiparea avioanelor SET-7, SPAD-SET și SET-X.

Englezii construiesc în total 500 aparate, Siskin III, foarte apreciate de RAF…

Două din aparatele comandate de Romania sunt înmatriculate civil și participă la curse de aviație.

Avionul Siskin V – înmatriculat civil G-EBLQ

G-EBLQ  câștigă  King’s cup  în  iulie 1925. De remarcat ca aceeași cupă fusese câștigată de un Siskin II în 1923.

G-EBLQ  se prăbușește peste un an, pe același aeroport și în mod similar cu avionul maiorului Sănătescu. 

Acest șir de evenimente a dus la hotărâri majore privind viitorul IAR Brașov.

Insistența părții române pentru a cumpăra un avion cu aripă din lemn, pe care constructorul nu l-a introdus în fabricația de serie, are ca justificare probabilă avantajul folosirii lemnului … Este greu de înțeles de ce nu s-a cumpărat Siskin III.

Un comentariu care arată avantajele avioanelor Potez XV 

Un raport despre capacitatea de producție a IAR, din anul 1927, arată posibilitatea construirii de până la 350 avioane anual, “mai ales dacă tipul de avion ales ar fi de construcție în lemn”. 

Aparent, au fost luate decizii coerente și logice …

În 1931   apare un conflict major între IAR și ARR, la recepția avioanelor Potez XXV, care au fost construite cu lemn din import Canada, conform caietului de sarcini aprobat, deși Romania exporta anual 5 000  t de lemn rezonanță. Avioanele sunt refuzate  datorită unor mici diferențe între performanțele realizate și cele din caietul de sarcini. IAR  era în situație de blocaj financiar total.  

Peste câțiva ani, aceleași personaje din conducerea aeronauticii, critică francezii și motoarele radiale… Greu de înțeles …

În final englezii au tras și ei niște concluzii … cam dure și amare….

Istoria avaiației noastre, cu bune și  rele… 

 

 

Bibliografie :

“Business in the age of depression and war ” autor  de R..P.T. Davenport-Hines

“Din amintirile unui vechi aviator” autor General maior inginer de aviație Gheorghe Negrescu

https://en.wikipedia.org/wiki/Armstrong_Whitworth_Siskin

https://en.wikipedia.org/wiki/King%27s_Cup_Race

https://ro.wikipedia.org/wiki/Societatea_pentru_exploat%C4%83ri_tehnice#Modele_de_avioane