REDIRECȚIONARE 3.5 % DIN IMPOZIT VENIT

Instrucțiuni de completare și trimitere online formular 230

Termenul limită este 25 mai 2023

 

Opțiune 1. Completezi și semnezi de pe telefon sau calculator 

Apasă butonul verde și completează, datele personale 

Semnezi pe ecran și primești formularul completat. Acesta este trimis automat și la Asociația Fly Again, care îl trimite la ANAF și GATA !

                                                                       APASĂ BUTON

COMPLETEZI DATELE PERSONALE, SEMNEZI PE TELEFON SAU CALCULATOR

GATA !

Opțiune 2. Descarci Formularul 230 precompletat cu datele Asociației 

APASĂ BUTON

COMPLETEZI DATELE PERSONALE

TIPĂREȘTI,    SEMNEZI,   DEPUI LA ANAF

sau

TIPĂREȘTI,   SEMNEZI,  SCANEZI,  Trimiți la   office@iar80flyagain.org

vei descărca formularul și va trebui să:

  • tipărești
  • completezi datele personale
  • semnezi

Formularul completat si semnat poate fi :

  • depus sau trimis prin poșta la ANAF
  • scanat si timis pe mail la office@iar80flyagain.org care îl depune la ANAF

ANAF iți va trimite o notificare asupra redirecționării a 3.5% din impozitul pe venit în ambele Opțiuni.

Opțiune 3. Depunere Formular 230 cu semnătură electronică 

Se completează Formular 230 cu semnătura electronica ăi se depune în online.

Declarația unică ANAF

Pentru cei care completează Declarație unică, directionează completând în secțiunea 1.9 Formular 212, următoarele date :

Susţinere cu 3.5 % pentru :

ASOCIATIA FLY AGAIN 
Cod de identificare fiscală: 42951753
IBAN: RO22PIRB4236748330001000

EXPLICAȚII DETALIATE

FORMULARUL 230 – LA CE SERVEȘTE SI CINE ÎL POATE DEPUNE ?

 Formularul 230 este o declarație prin care tu dispui ca 3,5 % din impozitul tău anual pe venit să fie virat, cu titlu de donație, către un ONG. Practic, este un ordin pe care îl trimiți către ANAF (administrația fiscală), pentru ca aceasta să redirecționeze cei  3,5 % din impozitul pe venit. Pe tine nu te costă nimic, fiindcă acest impozit a fost deja plătit către stat. Dacă ești salariat, impozitul a fost calculat și virat de firma la care lucrezi.

Cine poate depune formularul ?

Ca să poți dispune de cei 3,5% din impozitul tău pe venit, evident că trebuie să fi avut un venit care să fie impozabil. Principalele venituri  impozitabile sunt:

  • veniturile din salarii
  • veniturile din pensii, dar doar dacă pensia este mai mare de 2000 de lei
  • veniturile din cedarea folosinței bunurilor (adică chirii)
  • venituri din drepturile de proprietate intelectuală (drepturi de autor)

Când se depune formularul ?

Legea spune că formularul 230 se depune până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului. Asta înseamnă că, pentru anul 2023, redirecționăm impozitul pe venit aferent anului 2022 și putem depune formularul până la data de 25.05.2023.

Cum se depune și se completează formularul 230?

Formularul 230 se poate completa în două feluri: pe hârtie sau într-un pdf inteligent (poți introduce date în el). Modelele de formular sunt furnizate de către ANAF și le poți descărca din link-urile de mai jos:

E important să faci distincția între cele două tipuri de formulare, ca să nu te încurci în ele. Formularul pe hârtie arată așa:

Formularul 230 - PDF imprimabil

Iar formularul de tip ”pdf inteligent” arată așa:

Formularul 230 - PDF inteligent

Există opțiunea în lege între a depune tu la ANAF formularul, sau a lăsa ONG-ul pentru care donezi să se ocupe de asta. În cazul din urmă, de obicei ONG-ul îți pune la dispoziție  aplicația prin care poți completa online formularul.

Completarea online înseamnă că introduci datele într-o aplicație, aceasta generează formularul 230 în format electronic (e un fișier pdf, dar nu e pdf inteligent, arată exact ca modelul pe hârtie) și pe acest formular îl trimiți pe email ONG-ului.

În cazul în care totuși vrei să depui tu formularul 230, cel pe hârtie poate fi trimis prin poștă (scrisoare cu confirmare de primire) sau depus la ghișeu, la administrația financiară de care aparții.

Cu pdf-ul inteligent este mai complicat: el se depune prin SPV (Spațiul Privat Virtual) și se semnează electronic. Asta înseamnă că trebuie să fii deja înscris ca și contribuabil în SPV și să ai și semnătură electronică.

Notificarea de la ANAF

Cei de la ANAF, când primesc formularul tău de la un ONG, trebuie să se asigure că tu ai fost cel care a completat formularul și nu cumva s-a folosit cineva de datele tale personale. De aceea, vei primi o scrisoare de la ANAF care te informează că au primit donația ta și către ce  ONG s-a realizat. În cazul în care constați că altcineva a făcut donația în numele tău, în termen  de 30 de zile poți înștiința ANAF-ul să anuleze donația.

Pentru mai multe informații și detalii, în special în ce privește veniturile care sunt luate în considerare atunci când vrei să donezi, poți consulta  informația dintr-un ghid publicat de către ANAF. Îl găsești aici: Ghid ANAF formularul 230 pentru anul 2023