Scopul articolului este de a analiza din punct de vedere tehnic, aterizarea forțată a acestui avion, folosind fotografia epavei și evenimente aviatice similare.
Legenda afirmă că pilotul român, supranumit de ziarele vremii “omul torță”, a intrat în mod intenționat cu IAR-ul 80 avariat într-un B 24, care ulterior s-a prăbusit, după care a aterizat forțat într-un mod miraculos, fiind rănit.
Ca și alte legende, această variantă este contestată, inclusiv datorită unor afirmații contradictorii ale pilotului.
Amănunte despre relatarea faptelor de către diverși autori găsiți aici.
Una din legendele legate de avionul IAR 80, este bazată pe cele întâmplate cu avionul nr. 222, pilotat de slt. av. Carol Anastasecu, în timpul raidului efectuat de bombardiere americane pe 1 august 1943 (Tidal Wave).
Epava avionului nr. 222 aterizat forțat
Constatări semnificative despre starea epavei :
– motorul este smuls din batiu și rotit spre dreapta aproape 180 grade
– aripa este desprinsă de fuzelaj și nu se vede în cadrul fotografiei
– deriva este lipsă
– stabilizatorul orizontal dreapta este întreg, dar, cu vârful din dreapta îndoit în jos
– carenajul stabilizatorului este intact
– parbrizul este înegrit de fum și cupola curată
– fuzelajul posterior (coca) este integru, inclusiv zona cabinei
Din relatările pilotului, avionul fusese lovit în partea stânga față a cabinei și se declanșase un incendiu la bord. A deschis cupola pregătindu-se să sară cu parașuta, zburând înclinat pentru a evita extinderea incendiului.
Parbrizul înegrit de fum și cupola curată, confirmă cele afirmate de pilot.
Accidente IAR 80 relevante pentru cazul Anastasecu
Accidentele cu avioane având unghi mare de picaj cauzează distrugerea fuzelajului în zona cabinei
Stabilizatorul orizontal în urma impactului cu solul este deformat “în sus”
Accidente cu smulgerea completă a ampenajelor
în aceste accidente se constată desprinderea stabilizator și derivă din feruri prindere fuzelaj
Accident cu smulgere stabilizator – schelet derivă nedeformat
Accidente cu deformare zonă ampenaje
se observă desprinderea “simultană” a stabilizatorului și derivei de fuzelaj la impact
Anomalii dsitrugeri epavă IAR 80 nr. 222 față de alte accidente
- LIPSĂ DERIVĂ
- VÂRF STABILIZATOR ÎNDOIT ÎN JOS
- CARENAJ AMPENAJE INTACT
- MOTOR ROTIT 180 grade
- LIPSĂ ARIPĂ
Pe baza acestor constatări, s-a făcut ipoteza aterizării forțate a avionului IAR 80 nr. 222, necomandat de pilotul care era în stare de inconștiență, în următoarele condiții :
avion aflat în vrie plată, cu derivă lipsă
Pentru verificarea acestei ipoteze, s-a făcut o comparație între starea epavei avionului IAR 80 nr 222 și cea a avionului Diamond DA 40, prăbușit pe data de 26 septembrie 2017, în Queensland Australia, ca urmare a intrării într-o evoluție de vrie necontrolată.
Comparația asupra stării celor doua epave, arată condiții de derulare a aterizării similare și detriorări ale avionului asemănătoare.
Comparația grafică este sugestivă.
Din datele coroborate, pare plauzibilă aterizarea forțata a avionului nr. 222 în condiții de vrie, posibil vrie plată.
Deformările structurii presupun o miscare de rotație în jurul axei “z” a avionului (girație), care a cauzat desprinderea aripii și a motorului de fuzelaj.
Pe baza analizei starii epavei, având ipoteza de evoluție în vrie plată, s-a încercat elucidarea cauzelor intrării avionului în această evoluție.
S-a ținut cont de faptul că avionul IAR 80 zbura probabil la o altitudine foarte joasă, posibil sub 100 m, după cum reiese din datele culese din diverse surse.
Ipoteza care pare credibilă în acest caz, este o ciocnire accidentală între avionul IAR 80 nr. 222 în zona derivei, cu pala uneia din elicele unui B 24.
Scenariul unei astfel de ciocniri :
– pilotul IAR 80 este inconștient și nu reușeste să sară din cabina avionului incendiat ; vizibilitatea sa este minimă datorită parbrizului înnegrit de fum
– cupola este deschisă
– urmează o coliziune, în nici un caz frontală, de care pilotul nu își amintește
– probabil este un impact între deriva IAR-ului și una din elicele bombardieului
– IAR-ul 80 îsi pierde deriva datorită ciocnirii. Lipsa derivei este un indiciu remarcabil, care constituie un element cheie al evenimentului. Este extraordinar de rară în accidentele de aviație pierderea totală a derivei.
– IAR-ul 80, aflat la foarte joasă înălțime intră în vrie plata datorită momentului aplicat de elicea bombardierului asupra derivei
– deriva ruptă se desprinde complet și deformează vârful semiampenajului drept
– datorită mișcării de girație a avionului, având planul stăng mai jos, au loc toate deformările prezentate, perfect plauzibile în această ipoteză
– pilotul, având cupola deschisă și probabil desprins din chingi în vederea unei parașutări, este expulzat din cabină și supraviețuiește miraculos
Ce se putea întămpla cu un B 24 în această coliziune ??
Câteva accidente produse cu ruperea unei pale a unui motor de B 24, au produs accidente foarte grave, soldate cu prăbușiri. Cauza o constituie traiectoria unei pale rupte, care poate intersecta exact locul comandantului.
Accidente B 24 cauzate de rupere pale elici
Un caz asemănător al unui bombardier american B 17 All american intrat în coliziune cu un Me 109, a fost puternic mediatizat
În concluzie, este plauzibilă o ciocnire neintentionată între IAR-ul 80 nr . 222 și un B 24, avănd ca rezultat o aterizare forțată a vânătorului și o eventuală prăbusire a bombardierului, în nci un caz ce spune legenda.
Acțiuni ca cele ale eroului slt. av. Carol Anastasescu, trebuiesc investigate cu atenție, eliminate elementele inerente de propagandă din timpul războiului și prezentate public cât mai realist posibil.
Bibliografie :
https://en.wikipedia.org/wiki/All_American_(aircraft)
https://www.atsb.gov.au/media/5776073/ao-2017-096_final.pdf