FARMAN 190 CU MOTOR GNOME RHONE TITAN ÎNTOARCEREA REGELUI CAROL al II-lea – 6 iunie 1930

  1929  “Pilotat de Lucien Coupet, F.190 nr 31 a efectuat teste în zbor pe 4 septembrie 1929. A fost înregistrat pe 21 septembrie 1929 la S.G.T.A. cu CdN / CdI 2272 și înregistrare F-AJHZ. Vizita la Billancourt evidențiază un fapt care va avea o anumită importanță în cariera sa: la fel ca toate avioanele vremii destinate liniilor aeriene, F.190 nr 31 are un rezervor de 280 litri, capacitate suficientă pentru zboruri regulate, dar, cum se va vedea , insuficientă atunci când misiunea capătă aspectul unui raid.”

1930 ” La 19 martie 1930, F.190 nr 31 a fost înregistrat la Air Service. Acolo va fi actorul unui eveniment important din istoria României.

                Potrivit relatării făcute de Marcel Lallouette, care va fi actorul involuntar, povestea începe când casa Farman este contactată de atașatul militar al legației române la Paris și de un pilot român, căpitanul Popp, care doresc să închirieze un avion capabil să ajungă la București prin nordul României. Avionul trebuie să aterizeze la München pentru a-l îmbarca pe adjunctul căpitanului Popp, acești doi ofițeri purtând „documente confidențiale de interes pentru apărarea națională”.

                Avionul este închiriat pentru suma de 40.000 de franci. Pe 4 iunie, căpitanul Popp precizează că avionul va trebui să aterizeze după trecerea frontierei de nord a României. Această solicitare specială îl îngrijorează oarecum pe Lallouette care, neavând autorizația de a zbura deasupra Ungariei, se teme de un incident în cazul unei aterizări involuntare în această țară.

                La 5 iunie 1930, Marcel Lallouette însoțit de Popp a zburat la ora 14:00 spre München. De îndată ce au ajuns, Lallouette a pregătit avionul pentru zborul de a doua zi și, având în vedere vântul puternic așteptat și autonomia limitată, a încărcat o rezervă suplimentară de 50 de litri de benzină pentru a evita aterizarea în Ungaria.

                Adjunctul căpitanului Popp, care se dovedește a fi prințul Carol care a venit de la Paris cu mașina, având un  pașaport eliberat sub un nume fals, nu ajunge decât la unu dimineața, după ce a fost întârziat de vreme rea. A doua zi , plecarea din München se desfășoară fără probleme, sunt survolate Viena și Presbourg, dar benzina se epuizează rapid. După Presbourg, Lallouette a aterizat într-un câmp de pe teritoriul cehoslovac pentru a-și pune rezerva de 50 de litri în rezervor. Apoi decolează din nou spre Ungaria, zburând deasupra Budapestei, la o altitudine de 150 m, fără a respecta reglementările, înainte de a trece granița cu România.

Imediat în România, în ciuda îngrijorărilor căpitanului Popp, Lallouette a aterizat din nou în mediul rural, evitând terenul de manevră din Oradea și lăsând motorul în funcțiune. I s-a alăturat imediat Potezul Căpitanului Cristescu de la centrul de aviație din Cluj care îi aștepta și îi urmărea de la graniță. Cele două avioane pleacă, dar Farman, care nu mai are benzină,  a aterizat din nou pe un câmp la 75 km de Oradea. Căpitanul Cristescu, care ajunge la Cluj fără ei, este îngrijorat și se întoarce în timp ce Lallouette a plecat să ia benzină. Îmbarcându-l pe prințul Carol, a zburat la Cluj, unde au sosit Lallouette și Popp la ora 19:00. Cu câteva minute mai devreme, prințul Carol părăsise terenul în avionul căpitanului Opriș, care l-a adus la București la 22:30. După ce a petrecut noaptea la Cluj, Lallouette ajunge la București a doua zi, 7 iunie.

Pentru a-i mulțumi, regele îl decorează pe Marcel Lallouette și, pentru a păstra amintirea acestui eveniment, decide să cumpere Farman F-AJHZ.

După achiziționarea sa, avionul  F190 nr. 31 rămâne în starea inițială cu înregistrarea sa franceză. Participă la ceremoniile care urmează, cu o bandă tricolor în culori românești pictate pe fuselaj. Este prezentat și la standul Gnome-Rhône de la Salonul Aerian de la București.

 

           În iunie 1931, F.190 proaspăt revopsit a transportat o delegație de ofițeri români care vizitează Polonia la Varșovia. Aeronava a primit înregistrarea CV-RAC din registrul românesc 1929-1931 și poartă un număr 51 de semnificație nedeterminată.

Varșovia 1931

             În iunie 1932, o notă a Casei Regale a României cerea ca „avionul care l-a readus pe regele Carol” să fie predat Muzeului Militar Național Român. Soarta ulterioară a avionului este necunoscută.”

Muzeul Militar Național  – 1932

Povestea vizitei neașteptate a Regelui Carol II la Vadu Crișului și a țărăncuţei Maria Mudura

(autor Teodor Pop)

“Anul 1930 a adus un eveniment care și-a pus amprenta emoțională pentru multă vreme asupra localitățîi Vadu Crișului. La 6 iunie, în urmă pierderii unuia din rezervoarele avionului, a rămas în pană de carburant și a aterizat în marginea satului viitorul rege Carol ÎI, care venea spre București de la Munchen via Viena.

Oamenii aflăți pe câmp au auzit zgomotul unui avion care zbura foarte jos și curând au putut distinge alte două avioane . Unul dintre ele avea întreruperi în funcționarea motorului și apoi brusc nu s-a mai auzit nimic … Sătenii s-au grăbit la față locului și , de la distanță au văzut un aeroplan în lanul de grâu a lui Dobo Mihai ( Dubau ) și , alături trei oameni îmbrăcăți în haine de piele . Pentru că mergea în fruntea grupului , notarul Brindas a fost întâmpinat de unul din cei trei care s-a recomandat  a fi căpitanul Romeo Popescu (cpt. Popp). Acesta i-a spus că veneau de la Paris , și că , pe drum au pierdut unul din rezervoarele de 50 de litri de benzină , fiind siliți să aterizeze. Rugămintea lui era ca, împreună cu oamenii de față , să scoată avionul din lanul de grâu și să trimită pe cineva să facă rost de benzină. Apoi notarul a fost prezentat principelui care purta o pelerină lungă de piele , caschetă de pilot și mănuși mari . Viitorul suveran a mulțumit anticipat . A fost trimisă o căruță la Aleșd să aducă benzină necesară . Pilotul francez a ținut să-l însoțească și el pe căruțaș.

După puțîn timp avionul a fost scos din lanul de grâu dar nu pe drum ci pe pășunea din apropiere . Căpitanul Romeo Popescu (cpt. Popp) a dat o bancnotă de o mie de lei să fie împărțită celor care au pus mâna la treabă . Brandas a fost rugat apoi să trimită pe cineva să aducă principelui apă proaspătă . S-a dus Maria , fata lui Florian Mudura ,  care a adus din sat un urcior cu apă din fântână de la Cociodie . Fata a primit de la Romeo Popescu (cpt. Popp) trei mărci de argint .

În jurul orei 18.30 dinspre Cluj a venit un avion militar ( POTEZ 25 ) care a aterizat în apropiere . Acest avion l-a luat pe principele Carol care și-a continuat astfel drumul .  Avionul francez a plecat de pe pășunea de la Vad în jurul orei 20 . Înainte de a pleca , căpitanul Romeo Popescu (cpt. Popp), i-a cerut notarului Brandas să trimită o notă la Palatul Regal din București , cu datoriile pe care le aveau cei sosiți pe calea aerului : despăgubiri pentru călcarea lanului de grâu , transportul benzinei etc. Notarul i-a dat lui Dobo Mihai , proprietarul lanului de grâu , 2000 de lei , despăgubire iar căruțașului i-a dat 500 de lei , ambii fiind foarte mulțumiți . Reîntoarcerea lui Carol a fost sărbătorită în Casinoul din Aleșd , duminică 8 iunie 1930 .

Pe locul unde a aterizat avionul s-a construit un obelisc , vopsit în culorile naționale , și aici se țineau parade , în fiecare an , de ziua regelui …mai târziu aici s-a construit o cazarmă militară , ale cărei clădiri mai există și astăzi .

În anul 1932 , la propunerea administrației locale din Vadu Crișului , guvernul a aprobat schimbarea numelui așezării în Vadul lui CAROL al doilea , denumire ce va fi folosită în actele oficiale până în septembrie 1940 .

Proprietarul lanului de grâu în care a aterizat 

Maria Mudura a  făcut parte din suită regală și s-a căsătorit la București ( Amarghioalei ) ….după plecarea regelui s-a întors la Vadu-Crișului  .

Maria Mudura 

Așa cum regele Carol ÎI n-a uitat , probabil , niciodată primirea ce i s-a făcut la Vadu Crișului , și locuitorii din Văd au păstrat vreme îndelungată amintirea momentului. Între anii 1930-1940 , reprezentanțîi lor au participat în fiecare an la manifestările de la București prilejuite de aniversarea revenirii în țară a lui Carol ÎI . De fiecare dată , Maria Mudura ii oferea suveranului apă din urciorul din care băuse atunci .O ștafeta care făcea schimbul la fiecare 2 km parcurgea în 2 zile distanță până la București .

Ansamblul statuar Fântână Modura a fost realizat în 1939 de sculptorul Constantin Baraschi. Cele 20 de cariatide așezate de-o parte și de altă a aleii reprezintă țărănci din Muscel și Mehedinți cu urcioare pe cap. La capăt se află statuia Modura, și reprezintă pe Maria Mudura,  fata care i-a oferit apă lui Carol al ÎI-lea atunci când acesta a aterizat forțat în comună Vadu Crișului din județul Bihor.

Statuia originală a Modurei, realizată de sculptorul  Constantin Baraschi în 1939 pentru ansamblul statuar Fântână Modurei, a fost descoperită în cimitirul Bellu, după ce timp de aproape 50 de ani s-a crezut că a fost distrusă. Modura, împreună cu cele 20 de cariatide amplasate la intrarea în parcul Herăstrău, au fost demolate de comuniști în anii 50 pentru a face loc statuii lui Stalin. Grupul statuar care se află acum la intrarea în Herăstrău este o reconstituire realizată de sculptorul Ionel Stoicescu, în anul 2006, pe baza fotografiilor de epoca și a unei cariatide originale găsite în cimitirul Bellu în 2006.

“La 8 iunie 1940 cu ocazia aniversării a 10 ani de la revenirea în România , Regele Carol al ÎI lea a emis o moneda de aur de 42 g , cu diametrul de 41 mm care o reprezintă pe față care a adus apă regelui în 6 iunie 1930 la Vadu Crișului.”

(In articol am adăugat numele corect al cpt Popp – în loc de cpt. Romeo Popescu  )

Cei de la Gnome Rhone, au folosit ca element de promovare  această captivantă și exotică poveste, pentru a-și promova motoarele… 

Tentativa anterioară de revenire în țară alui Carol avusese loc în 1928 – dar  eșuase prin intervenția guvernului britanic la cererea celui romăn, prin rechizitionarea avioanelor ce urmau sa îl transporte în țară. 

Din aceste motive, organizarea zborului pe 6 iunie 1930 a fost făcută în mod foarte discret.

DINASTIA – REGELE CAROL al ll-lea  – autor Stelian Tănase

“Liderii PNT au făcut prima tentativă serioasă de a-l readuce pe Carol în ţară. În 18 martie 1928 a avut loc un miting la Bucureşti unde s-a cerut demisia guvernului condus de Vintila Brătianu. Liderii PNŢ au hotărit organizarea unui alt miting, de mari proporţii la Alba Iulia pentru 6 mai. Era vorba de a reedita marea adunare din 1 decembrie 1918 şi ceremonia încoronării din 1922. Substratului acestui miting era de fapt readucerea în ţară a lui Carol. 20.000 de manifeste cu o ‘ proclamaţie către ţară’ a lui Carol urmau să fie aruncate din avion. Cei 100.000 de participanţi trebuia să îl aclame ca “rege pe Carol”, aşa cum proclamaseră unirea în 1918. Carol trebuia să aterizeze din avion chiar în timpul desfăşurării mitingului. Apoi cei 100.000 trebuiau să pornească într-un marş pînă la Bucureşti. Sub această presiune guvernul trebuia să demisioneaze iar regenţa să îl recunoască rege pe Carol. Carol a părăsit Parisul la 28 aprilie. A trecut în Anglia, unde spera, datorită înrudirii sale cu familia regală, să poată organiza plecarea în România. Tentativa eşuează. Guvernul britanic sesizat de cel român îi cere lui Carol să părăsească ţara. Cele două avioane închiriate pentru a face zborul în România sînt rechiziţionate. Manifestele sunt confiscate. La Alba Iulia mitingul are loc aşa cum a fost planificat. Se ţin discursuri antiguvernamentale, dar surpriza nu se produce. Carol se întoarce în Franţa, la Neuilly. Reşedinta sa din Paris devine locul intrigilor si manevrelor care pregatesc reîntoarcerea lui la Bucuresti.”

Bibliografie :

Prezentare avion  F.190 n° 31, n/c 7152, AIR 2-1478 F-AJHZ,CV-RAC,YR-AAM

http://crezan.net/pag_f190/190_31.html

Povestea vizitei neașteptate a Regelui Carol II la Vadu Crișului și a țărăncuţei Maria Mudura

(autor Teodor Pop) https://www.bihorinimagini.ro/povesti-si-legende-bihorene/povestea-vizitei-neasteptate-a-regelui-carol-ii-la-vadu-crisului-si-a-tarancutei-maria-mudura

https://www.stelian-tanase.ro/dinastia-regele-carol-al-ll-lea/