Design review IAR 80 FA FOLOSIND ENOVIA

Realizarea unui proiect de avion presupune lucrul colaborativ, în echipe, cu  o bună gestionare a fiecărei etape de realizare, verificare și aprobare a designului fiecărei piese.

Pentru studenții care fac anul acesta practica la partenerul nostru ALTEN Delivery Center, participând la realizarea designului unor repere din ampenajele avionului IAR 80 FA, pe lângă experiența de modelare propriu-zisă a pieselor, se exersează și aspectele de colaborare într-o echipă de proiectare.

Studenților le-au fost repartizate piese din  ampenajele avionului IAR 80 FA .

Fiecare trebuie să realizeze trecerea modelulului 3D,  din GSD în SMD, calapodul și desfășurata piesei respective.

Așa trebuie să arate final piesele modelate în 3D – “Aprobate”

Fiecare etapă de design trebuie verificată și aprobată, fiind necesare o comunicare clară și înregistrarea modificărilor, procesul fiind de multe ori iterativ.

Modul de comunicare, înregistrarea modificărilor, corectarea erorilor, respectarea de termene și priorități se pot face într-un mod simplist, folosind un tabel excel. O astfel de listă este folosită  făcând “share on-line”, astfel încât participanții să o poată completa/modifica, conform a ceea ce fac.

Acest sistem are numeroase limitări și lasă posibilitatea introducerii de erori în desfășurarea managementului de proiect.

După aceasta etapă, spre comparare, studenții au început să lucreze folosind brandul  ENOVIA, aplicația Design Review din platforma 3DEXPERIENCE. Pentru acest proces, denumit “Design Review”, s-au folosit și alte aplicații.

Toate piesele sunt gestionate conform “drawing tree” al proiectului și se pot accesa individual, la fiecare existând o prezentare a statusului..

Se poate face  rapid o trecere în revistă a marcajelor și a  adnotarilor.

Modul de comunicare și afișare este folosind așa zisele “issues” – probleme ce trebuie rezolvate

Se poate crea issue-uri pe fiecare review, în care se pot integra și specifica diverse atașamente, pornind de la imagini, documente relevante sau obiecte/fișiere existente în platformă.

În felul acesta, se știe exact în ce status se afla acel issue, cine participă la rezolvarea lui, termen de livrare, zone impactate/context, istoric…

Mai jos este un exemplu de raport exportat direct din ENOVIA Issue Management, în care se poate vedea cât de bine este organizată informația.

Sperăm că tinerii noștri colegi au înțeles că și munca de verificare a ceea ce se proiectează/modelează în 3D este una importantă și că fără aceasta pot apare diverse greșeli din diverse motive. Deși unele lucruri par banale, aviația este un domeniu pretențios, în care nerespectarea regulilor se poate termina cu evenimente nefericite.

Proiectul IAR 80 FA este folosit pentru instruire în cazuri reale și concrete, pentru proiectarea de piese avionabile.