DEZVOLTARE AVIOANE PZL 193O-1932

 

La sfârșitul anului 1929, Departamentul de Aeronautică din Ministerul Apărării din Polonia,  a ales motorul radial Bristol Jupiter și toate modelele derivate ulterior, pentru a echipa avioanele sale de luptă.

Acordul de licență cu Bristol a fost valoros prin faptul că le-a acordat polonezilor dreptul de a construi toate motoarele Bristol proiectate în următorii 10 ani, dar conținea și o clauză conform căreia niciunul dintre motoare nu putea fi exportat.

Acest lucru a complicat vânzarea în străinătate a avioanelor  de design polonez, care foloseau aceste motoare.

Seria de avioane PZL dezvoltate la începutul anilor ’30

Avionul PZL P.1, prezentat la Bucuresti în 1930, era dotat cu motor V 12 răcit cu lichid, ca și urmașul său, PZL P.8.

Ca urmare a deciziei forțelor aeriene de a folosi exclusiv motoare răcite cu aer, PZL a dezvoltat o serie de avioane echipate cu motoare radiale. 

Conceptul folosit a fost de motor radial și aripă Pulawski – tip “pescăruș”

Primul prototip, realizat cu motor Gnome-Rhône Jupiter Ac de 450 CP, a fost PZL P.6, ce a zburat prima dată în august 1930. 

PZL P.6

Folosirea unui motor radial, a necesitat o modificare majoră a fuzelajului, comparativ cu PZL P.1, pentru a reduce rezistența la înaintare.

De la o secțiune dreptunghiulară s-a trecut la una ovală, soluția constructivă fiind de tipul semi-monococă, realizată din duraluminiu.

În acea perioadă, acest tip de soluție constructivă era foarte modernă, fiind folosită doar de câțiva producatori de avioane.  Formată din două jumătati ce se asamblează într-un gabarit,  a dus la o scădere a masei  structurii cu 60 kg față de PZL P.1.  

Grupul motorpropulsor al PZL P6, format dim motorul Gnome-Rhône Jupiter AC,  a fost cu 173 kg mai ușor decât cel folosit pe PZL P.1, motor V12 cu radiatoare, conducte și apă. În total,  P.6 a fost cu 233 kg mai ușor decât predecesorul său. Plasarea motorului mai aproape de centrul de masă (deoarece motorul era mai scurt) și reducerea greutății aeronavei au  sporit manevrabilitatea.

Partea din față a P.6 a rămas de tip grindă, construcția aripii era încă  designul Wibault. 

La proiectarea lui P.6, s-a propus să se încerce două variante ale motorului Jupiter : varianta Jupiter VI pentru putere maximă la altitudine joasă și Jupiter VII, supraalimentat,  pentru a obține cea mai mare putere la altitudine mai mare.

Fuzelaj semi-monococă din dural

Aripa cu două lonjeroane  și înveliș dural tip Wibault

Inveliș dural cu ondulație fină

Unul din avantajele soluției aripa tip “pescăruș” este creșterea vizibilității pilotului.

Aceasta trebuie înțeleasă ca o îmbunătățire majoră față de avioanele biplane, în care pilotul avea câmpul vizual limitat în față sus, de planul superior.

Apariția soluției monoplan aripă joasă, a adus soluția optimă de vizibilitate pentru pilot.  

Vedere din cabină biplan

Soluție “ciudată” de mărire vizibilitate la un biplan  Kondor D 6 – 1918 

Vedere cabină simulator PZL 11

În decembrie 1930, avionul PZL P.6 a fost expus la Salonul Internațional de Aviație de la Paris, atrăgând atenția  prin aripa sa  și faptul că a fost unul dintre primele avioane de luptă europene cu o structură de semi-coacă metalică (în același timp cu Dewoitine și Nieuport ). Căpitanul Bolesław Orliński a făcut demonstrația aeriană cu P.6 , oferind  un spectacol senzațional de acrobație pe aeroportul Le Bourget, atrăgând elogiile presei. 

Salon Aeronautic Paris – decembrie 1930

În perioada 29 august – 7 septembrie, avionul pilotat de Bolesław Orliński a participat la National Air Races,  unul din cele mai mari spectacole aeriene ale vremii, cu circa 75-100 000 spectatori zilnic. 

National Air Races – Cleveland 1931 – PZL 6 – pilotat de cpt. Bolesław Orliński 

Narional Air Races 1931 min 11:47 cpt. Orlinski

Au fost construite în total două prototipuri PZL P.6.

PZL P.7

În paralel cu P.6, a fost dezvoltat PZL P.7,  care se deosebea în mod esențial prin faptul că avea motor Bristol Jupiter VII.F supraalimentat, oferind 520 CP la 3050 m. Primul dintre cele două prototipuri, P.7 / I, a fost zburat în octombrie 1930. La al doilea prototip, s-a folosit un carenaj al motorului tip Townend, precursorul inelului NACA.

Producția unui lot de preserie de 10 avioane P.7a, pentru aviația militara poloneză a început în iunie 1931, încă 139 fiind comandate ulterior.

PZL P.11

Prototipul P.11/1 a zburat prima dată în august 1931, fiind echipat datorită întârzierii livrării motoarelor Bristol Mercury, cu un motor Gnome-Rhône Jupiter IX.ASb de 515 CP. În decembrie 1931, a zburat cel de al doilea prototip, echipat cu motorul Bristol Mercury IV.A.  A fost reechipat apoi cu un motor Gnome-Rhône 9 K Mistral  și a participat la Salonul Le Bourget 1932.  Cel de al treilea prototip a participat cu succes la National Air Races Cleveland 1932 și a fost apoi testat si omologat de armata ploneză. 

Au fost comandate de aviația poloneză în primul lot,  30 aparate P.11a, echipate cu Bristol Mercury IV S2, fabricate sub licență în Polonia.

 

National Air Races Cleveland 1932 min 8:10

PZL 11 expus la Salonul Aeronautic Le Bourget – decembrie 1932

Dezvoltarea avioanelor PZL la începutul anilor ’30, a influențat substanțial proiectarea și producția avioanelor construite la  IAR Brașov.

 

Bibliografie:

Samoloty mysliwskie Pulawskiego – od PZL P.1 do PZL P.8 – autor Andrzej Glass

Profile publication The PZL 11 – autor Witold Liss -1966

http://www.aviastar.org/air/poland/pzl_p-6.php

http://www.aviastar.org/air/poland/pzl_p-7.php

http://www.aviastar.org/air/poland/pzl_p-11.php

https://military-history.fandom.com/wiki/PZL_P.11

https://en.wikipedia.org/wiki/Bristol_Mercury

 

youtube

NATIONAL AIR RACES OF 1929 IN CLEVELAND OHIO Cliff Henderson, Charles Lindbergh Thaden 40010 HD

1932 NATIONAL AIR RACES CLEVELAND OHIO HOME MOVIE JIMMY DOOLITTLE GEEBEE RACING PLANE 53204