Documentație originală

Primul pas în acest proiect a fost să căutăm orice fel de documentație originală disponibilă. În lumea mică a pasionaților de avioane istorice au circulat fel de fel de mituri, povești adevărate, istorioare simpatice, mai mult sau mai puțin credibile. Probabil au apărut multe confuzii datorită folosirii termenului generic de documentație.

Primul pas în acest proiect a fost să căutăm orice fel de documentație originală disponibilă. În lumea mică a pasionaților de avioane istorice au circulat fel de fel de mituri, povești adevărate, istorioare simpatice, mai mult sau mai puțin credibile. Probabil au apărut multe confuzii datorită folosirii termenului generic de documentație . Pentru a reconstrui IAR-ul 80, este nevoie de toate desenele de ansamblu, de execuție piese, scheme instalații, fișe măsurători, manuale echipamente, programe testare la sol și în zbor, manual pilotaj, nomenclatoare repere, desene SDV-istică, etc. Cred că prima întrebare normală ar fi: Ce conținea documentația originală ? Trebuia să conțină exact ce trebuie pentru construcția oricărui avion.

Mulți au sperat că exista undeva un cufăr fermecat ce conține întreaga comoară și doar așteaptă să fie găsit și deschis. Alții au sperat că plecând de la câteva zeci de desene și ceva manuale, e gata, se poate realiza avionul.

Am încercat să verificăm în toate locațiile unde ar fi putut să existe arhivate sau doar rătăcite documente originale.

În final, după ce am epuizat toate variantele, s-au recuperat circa 200 desene de ansamblu, din totalul de aproximativ 2000 necesare, și câteva manuale. În contiunuare sunt prezentate câteva exemple. Din fericire, majoritatea desenelor sunt ansamble mari de structură, constituind o baza suficientă pentru realizarea unei replici. Pe baza geometriei avionului și a acestor desene și manuale, va fi necesară realizarea unui proiect complet.

Desene originale

Mamuale originale

Piese originale

Lonjeroane Muzeul Aviației

Ampenaj orizontal Muzeul Militar

Toate acestea vot ține locul cufărului fermecat.