FORJA POLDI

Denumirea “Poldi” a fost aleasă de Karl Wittgenstein la înființarea oțelăriilor din Kladno, în 1889, după numele soției sale, Leopoldine. 

Chipul lui Poldi, a rămas permanent ca logo al firmei, împreună cu steaua care reprezintă cele 5 continente în care se vindeau produsele fabricii.

 În cadrul strategiei IAR de dezvoltare  și de integrare a producției pe plan intern, a fost creeată o societate mixtă pentru producția de piese forjate din oțel și piese turnate din dural.

În loc să importe piesele pentru fabricarea de motoare, au atras o firmă prestigioasă care a adus tehnologia și a produs local.  Interesant este că în statut se prevedea dreptul IAR de a cumpăra acțiunile partenerilor cehi dupa 10 ani. 

” Forja Poldi a fost inființată prin convenția din 24 septembrie 1936 incheiată cu Poldihütte – Kladno (Cehoslovacia) de către IAR Brașov. Obligațiile părților erau: Poldihütte se obligă sa construiască fabrica și forja cu anexe, să aduca mașini, cuptoare, instalații pentru matrițe, instalații pentru tratament, personal și țagle de otel; IAR Brașov se obliga să comande timp de 7 ani (pana la 30.06.1944) piese forjate din oțel și oțel special pentru minimum 150 motoare pe an.
Potrivit statutelor (art. 4a), se prevedea înființarea unei uzine pentru „forjat piese din oțel, metale galbene (bronz, alamă, s.n.) și eventual metale ușoare, etc”. Forja și turnătoria de metale ușoare (aluminiu și aliajele aluminiului) aveau un cadru legal datorită intervenției Ministerului Apărării Naționale (referatul nr. 7819/1936). Jurnalul Consiliului de Miniștri nr. 1531 din 22 iulie 1936 hotăra ca participația IAR Brașov să fie de 40%, iar a oțelăriilor Poldi (Kladno – Cehoslovacia) de 60% la un capital social de 40 milioane lei. Era prevăzut dreptul IAR Brașov de a răscumpăra acțiunile forjei și turnătoriei de metale ușoare dupa 10 ani de la constituirea societății. Participația IAR Brasov la capitalul social al Forjei Poldi  a crescut într-un singur an (1937-1938) de șapte ori – de la 3 000 000 lei la 20 000 000 lei” *

Uzinele Poldi Kladno Cehoslovacia

Una din metodele folosite și în prezent  pentru măsurarea durității materialelor, a fost dezvoltată în 1900 si este denumită duritate Poldi. Se determină cu o trusă de testare.

Trusa testare duritate Poldi

Producție Poldihütte

Piese forjate Poldihütte

Înființarea Forjei Poldi a crescut foarte mult gradul de integrare locală a producției pentru motoare, un exemplu fiind compresorul motorului K 14. 

Oțelurile Poldi folosite pentru fabricarea pieselor IAR, erau de o foarte bună calitate. În Franța, s-a constatat că motoarele Gnome Rhone  14M, construite sub licență de firma Walter din Cehoslovacia, erau de o calitate superioară celor franceze, datorită calității mai bune a oțelurilor folosite, de proveniență Poldi.

În 1948 societatea este naționalizată, chiar în perioada în care se comandaseră echipamente noi de forjare pentru producția de tractoare.

Livrarea a fost blocata datorita naționalizării și fabricile au devenit socialiste.

Colaborarea a continuat, în acest sens apare vizita lui Gheorghe Gheorghiu Dej la Kladno în 1958. 

ÎN 1958 Gheorghe Gheorghiu Dej vizitează Oțelăriile Poldihütte Kladno

Forja Poldi a constituit o etapa importantă în dezvoltarea IAR, aducând un substanțial aport tehnologic și know how, pentru producția de motoare aviație în acea perioadă.

 

 

Bibliografie :

* Industria Aeronautică Româna Brașov   1925-1945 – autor Ioan Dumitrașcu

Dezvoltarea industriei constructoare de vehicule și tractoare în România (1948-1989) (II) – autor Petre Opriș

https://de.wikipedia.org/wiki/Karl_Wittgenstein

https://de.wikipedia.org/wiki/Poldihammer

http://www.powidl.eu/wirtschaft-poldi.html

http://www.progetto.cz/la-bella-poldi-ascesa-e-declino-della-regina-dellacciaio/?lang=en