Replică și original – Fw 190

Proiectul de realizare a unei replici a avionului IAR 80,  va fi din punct de vedere constructiv, cel puțin la fel de complex ca și cel  al replicilor de FW 190.

Acesta a fost derulat de către compania germană Flugwerk în cooperare cu Aerostar Bacău, începănd în 1996. Primul prototip a zburat în 2004 și în total au fost realizate 21 aparate, văndute sub formă de kit.

Sunt multe asemanări dar și multe diferențe între cele două proiecte. 

Proiectul replicii de FW a fost unul comercial, aparatele fiind vândute către muzee sau colecționari privați. Cel puțin jumătate sunt în stare de zbor. 

  FW 190 A8/N IAR 80 FA
     
Tip organizație proiect  Firmă comercială Asociație nonprofit 
Avioane originale existente 28 0
Avioane originale în zbor 1 0
Număr desene inclusiv pregătire fabricație  8000 6000
Documentație originală disponibilă  65-70 % 5%
Calapoade piese primare  904 800
Gabarite  15 15
Motor  Dongan Hs -7 cu200 CP in plus vs BMW 801  P&W R 1830 200 CP în plus vs IAR K 14
Nr. ore proiectare 37000 30000
Studiu aerodinamic CFD Da Da
Calcul rezistență Da Da 
Reproiectare tren aterizare Da Da
Calcul răcire motor si sistem ulei  Da Da 

 Proiectul FW  a beneficiat de găsirea la Imperial War Museum din Duxford , Uk, a 80 de lăzi cu documentația originală, inclusiv pentru pregătirea de fabricație. Acestea se aflau depozitate după ce englezii au ocupat fabrica FW în 1945. În total s-au recuperat circa 65-70% din total desene și specificații tehnice originale.

Grupul de proiectanți de la Aerostar a relevat circa 3,5 tone piese recuperate de la diverse epave găsite și în total s-a ajuns la un număr de 8000 desene, inclusiv pentru pregătirea de fabricație si echipamente. 

S-au folosit motoare ASh82FN, fabricate în China ca Dongan Hs-7, având circa 200 CP în plus față de motorul original BMW 801 și elice fabricată de MT propeller. Au fost făcute calcule aerodinamice (CFD), studii răcire motor și sistem ulei. S-a făcut calculul de rezistență.  S-au reproiectat si recalculat trenul de aterizare, batiul motorului, sistemul de eșapament, instalațiile, folosind materiale moderne.

Au fost realizate 970 calapoade pentru presare piese tablă 

15 gabarite asamblare 

Radiatorul circular de ulei special proiectat

Imaginile de mai sus sunt din atelierele firmei Gosshawk Unlimited din SUA, cea care a cumparat toată documentația si pregătirea de fabricație de la Flugwerk, continuând proiectul. 

Au fost fabricate si trei FW 190 D cu motoare Allison V 12 .

Realizarea unei replici de o asemenea complexitate este un proces laborios de proiectare, planificare, fabricație, care implică un număr mare de specialiști în aviație. 

Cei de la Flugwerk au realizat primul zor al unui FW 190 la zece ani de la începerea proiectului.

Aportul Aerostar a fost substanțial atât în proiectare cât și în fabricație. Aprecierile făcute de Claus Colling, inițiatorul proiectului sunt deosebite la adresa părtii romane.

În 1989, a fost găsit un FW 190 A5 aterizat forțat intr-o pădure din regiunea Sankt Petersburg, pe 15 iulie 1943.

Avionul a fost recuperat în 1991și a urmat restaurarea sa, inclusiv a motorului BMW 801, singurul funcțional în lume. A zburat prima dată în 2010. 

In zbor alături de P 51 și P 47 (tot originale)

Avionul este păstrat de Flying Heritage Museum , alături de alte avioane istorice originale. Colecția a fost înființată de miliardarul Paul Allen, cofondator Microsoft.

Avioanele originale au pe langă valoarea istorică și un preț de tranzacționare pe măsură, fiind păstrate în stare de zbor în colecțiile private a unor pasionați foarte bogați.

Proiectul FW 190 A8/N este reprezentativ pentru comparație cu cel al IAR 80 FLY AGAIN. 

Deși documentația originală este mult mai puțină în cazul IAR 80,  este suficientă pentru a realiza un avion foarte asemănator cu originalul.

Realizarea unei replici, se face printr-un proiect complet al avionului și a pregătirii de fabricație. 

Se poate face numai de specialiști cu experiență în aviație.

IAR 80 FLY AGAIN !