Gestionarea fișierelor din proiectul IAR 80 FA folosind 3DEXPERIENCE

 Una din problemele ce trebuie rezolvate în cadrul proiectului IAR  80 FA, o constituie gestionarea precisă a variantelor si modificărilor din întreg pachetul de documentație: desene, nomenclatoare, fisiere 3D, rapoarte tehnice, manuale, etc..

Avionul IAR 80 a fost produs în mai multe variante, existănd modificări majore atât ale structurii cât si ale instalațiilor sau variantelor de înarmare.

Au fost construite avioane cu  aripă scurtă, aripă lungă, bot scurt, bot lung, modificări ampenaje, tren de aterizare, parbriz… 

Variante constructive IAR 80/81

Variante-avion.V05.10.05.2019

Fiecare variantă presupune desene noi sau desene vechi modificate, alt centraj, alt reperaj, pregătire de fabricație, actualizari în manuale, cataloage ilustrate, etc..

Informațiile se găsesc în diverse tipuri de fișiere care trebuie gestionate unitar și în corelație. 

În proiectul IAR 80 FA, apare si problema lipsei documentației complete, diversele frânturi găsite sunt de multe ori pentru variante diferite, iar câteodată pe desenele originale s-au făcut modificări ștergând cote vechi si adăugând altele. 

 Exemplu listă desene originale

reperaj-13

Pentru a gestiona și completa acest puzzle, se folosește platforma 3DEXPERIENCE.

Aceasta este ca o carte la care poți să îi adaugi Bookmarks (semne de carte) pentru a o răsfoi mai ușor.

Softul conferă posibilitatea de a face versionarea diferitelor tipuri de fișiere, pornind de la cele create în interiorul platformei (documente CAD), cat si a altor documente care pot fi adăugate (Microsoft Office, pictures, pdf…)

Exemple de fișiere 

Aceste documente pot fi vizualizate oriunde si oricând, atâta timp cât avem o conexiune Internet (pe platforma cloud), prin intermediul diverselor aplicații native sau de tip web browser.

În vdeoclipul de mai jos se poate vedea că structura de bookmark-uri seamănă cu structura de foldere de sub Windows, iar documentele pot fi vizualizate in diferite moduri.

Dacă documentele se modifică, acestea sunt versionate, afișarea fiind făcută totdeauna la ultima versiune, cele mai vechi putând fi vizualizate și ele, păstrându-se astfel tot istoricul modificărilor.

Parteneri