IAR 80 – ANVELOPE BANLOC GOODRICH

Specificație anvelope IAR 80 Ex – Hy (extra heavy)

Societatea Banloc- Goodrich  s-a format prin asocierea între un mare   producător american, înființat de dr. Benjamin Franklin Goodrich în 1870,  cu Elisabeta, principesă a României, fostă regină a Greciei și sora regelui Carol al II-lea, cu scopul de a înființa în România o fabrică de anvelope. 

Capitalul inițial a fost de 60 000 000 lei, americanii aducând toate utilajele. 

Denumirea provine de la moșia Casei Regale de la Banloc, din Banat, unde se dorise a se face amplasmentul inițial.

Dotarea tehnică inițială era formată dintr-un malaxor Bambury , două valțuri de 84”,două de 64”, un calandru Adamson, 5 mașini pentru confecționat anvelope autoturism, 6 masini pentru anvelope camion, 2 tubinguri pentru benzi si camere, o masina încheiat camere, 17 prese pentru încheiat vcamere, 3 prese vulcanizat camere..

Pâna la sfărșitul anului 1939, fabrica avea 250 de angajați si  a produs 11 000 anvelope.

În timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial, în pofida ocupației germane și a atacurilor aviației americane din cadrul operațiunii „Tidal Wave“, uzina continuă să producă și, chiar, își extinde gama de sortimente produse – cauciucuri Express HD, Express Balon, Antiderapant flanc alb, Antiderapant și Tractor.

Cauciucul natural este pațial înlocuit cu cel sintetic german, denumit „BUNA/S“ (butadiena- natriu- stiren). Ca idee, pe rând, armatele germană, română și, apoi, cea rusă au utilizat anvelope 6.25 -16 cu triplă protecție produse la Florești.

În perioada războiului fabrica a fost preluata de germani, iar în 1948 a fost naționalizată devenind Banloc, apoi Uzina Chimică Victoria Florești si în prezent Michelin.

La baza producției de anvelope Goodrich, a stat patentul pentru vulcanizare a lui Charles Goodyear din 1844.

US3633

Este remarcabilă atragerea acestei investiții, în condițiile în care România era pe un loc foarte modest la numărul de automobile.

Clădirea fabricii – Florești Prahova

Sediul Societății Banloc -Goodrich – Calea Victoriei București

Cauciucul natural era folosit majoritar pentru producția de anvelope si a devenit o materie prima strategică în timpul războiului, majoritatea productiei fiind acaparata de expansiunea Japoniei în Asia.

Waldo Semon, om de știință al companiei B. F. Goodrich, a dezvoltat o versiune nouă și mai ieftină a cauciucului sintetic cunoscut sub numele de Ameripol în 1940. Ameripol a făcut producția de cauciuc sintetic mult mai eficientă din punct de vedere al costurilor, ajutând la satisfacerea nevoilor Statelor Unite în timpul celui de-al doilea război mondial. Producția de cauciuc sintetic în Statele Unite s-a extins foarte mult în timpul celui de-al doilea război mondial, deoarece puterile Axei au controlat aproape toate rezervele limitate din lume de cauciuc natural până la mijlocul anului 1942, după cucerirea japoneză a majorității Asiei  . Guvernul SUA a lansat un efort major (și în mare măsură secret) pentru a îmbunătăți producția de cauciuc sintetic.

Avioane americane dotate cu anvelope Goodrich

Aceste avioane au “vizitat” și Romania 

Anvelopă avion IAR 80 – epavă Marea Neagră zona Crimeea

Bibliografie :

Contribuțiuni la problema materiilor prime în România Raportul Comisiunii VI –Privitor la petrol – BNR 1937

https://en.wikipedia.org/wiki/Synthetic_rubber

https://newsweek.ro/auto/uzina-victoria-floresti-de-la-decretul-regal-si-banloc-goodrich-la-michelin

Roamnia ww2 Aircraft archeology  https://www.facebook.com/rww2aa/photos/pcb.2454965397911586/2454962951245164/

https://en.wikipedia.org/wiki/Styrene-butadiene#Buna_S