IAR-ul 80 ȘI PASIUNEA PENTRU AVIAȚIE

Numele meu este Iuliu Nemeth

Inima mea de 82 de ani, a început să bată tare, când am aflat că un grup inimos vrea să reconstruiască legendarul IAR 80 – avion care vreți să îl reconstruiți  pentru amintirea si istoria aviatiei Române. 

Povestea mea:

În 14 August 1939, pe aerodromul din Mediaș se făceau zboruri (probabil de omologare) cu proptotipul avionului IAR 80.

Un pilot, prieten bun cu tatăl meu, l-a invitat să asiste la un zbor al IAR80.

Mama mea era gravidă cu mine și a mers și ea pe aerodrom, urcând pe o scară cu rotile să vadă mai bine pista. Când decola IAR-ul 80, scara cu mama s-a dezechilibrat, mama a căzut și a început travaliul. Au transportat-o la spital.

Pe data de 15 August 1939, dimineața la ora 3, am venit pe lume la 7 luni, ”provocat” de acel IAR80 :))))

Era ziua de Sfânta Marie Mare, dar și ziua Marinei Regale Române!

Ceva m-a “infectat” atunci și în 1957, la Târgu Mureș, am obținut brevetul de zbor “C” în cadrul  Asociaţiei Voluntare pentru Sprijinirea Apărării Patriei (AVSAP –din care se formeaza în 1960 Aeroclubul României).

Am zburat apoi la Baia Mare mulți ani, până când Securitatea mi-a retras licența, penru că cineva le-a spus ca vreau să fug cu un avion furat în Vest.

Nu am fugit (a fost o minciună răutacioasă) și am asistat tehnic multe zboruri, cu avioane RG6 “Șoim” fabricate la Reghin și omologate la Târgu Mures.

Îmi aduc aminte cu pioșenie de instructorii mei din acei ani, ca Ioja Alexandru, Malinetescu, mă cunoșteam cu Mircea Finescu, apoi la Baia Mare cu tatăl lui Sorin Bochiș (fost pilot pe MIG – uri la Timișoara), care avea diploma aceea rară, “Paul Tissandier” (diplomă acordată de Federația Aeronautică Internațională).

De acest virus nu te poti vindeca si fiecare zbor ocazional cu prietenii de azi, chiar și de 30 minute crește longevitatea mea la cei peste 82 de ani cu câte 5 – 10 ani. :))))

Sunt și maestru al sportului de altfel, obtinut la 74 de ani :)))

Cu mult respect pentru ceea ce faceți, 

 

Iuliu Nemeth.

Baia Mare

05.03.2022