ISTORIA SE FACE DIN..ISTORIE ! (I)

 

 Programul de elemente finite ALFA a fost conceput și dezvoltat intre anii 1973-1993, a fost utilizat la IAR-93, IAR-823, IAR-827, AG-6 (dintre cele care zburat), vine din istorie, este in funcțiune și va fi utilizat la proiectul IAR-80FA pentru determinarea solicitărilor interne din structura, necesare justificărilor de rezistență.

De aici .. vine: 

În a doua jumătate a anilor ’70, ani de maturizare a proiectului YUROM, părții române i-a revenit modificarea structurii fuzelajului principal prin renunțarea la rezervorul 1 de combustibil, situat în spatele cabinei, între cadrele 16 – 19 și integrarea rezervorului 2 cu prizele de admisie, pe tronsonul din fața cadrului 23, cadrul anterior de forță pentru joncțiunea cu aripa.

 De proiectare se ocupa și prietenul Mihai Calomfirescu, împreună cu Nuți din celebra-i carte.

 Peretele rezervorului dintr-o amărâtă de tabla de 0.6 mm era nituit de arcadadele ce făceau parte din inelele prizei.

 Un proiectil care ar fi trecut prin rezervor, conform regulamentului AP970 regulamentul britanic pentru proiectarea avioanelor militare folosit pentru IAR 93,99) producea o unda de șoc care putea strivi prizele, mai ales ca Mihai propusese niște arcade profil U cu înălțimea de numai 22 mm, ca sa încapă.

 Trimitem și noi analiza de stres la sârbi, să o asimileze, cum trimiteau și ei la noi de la zonele lor de responsabilitate.

 Raportul lor de asimilare nu suna prea frumos. Cel puțin nu scriau cu litere cirilice de data asta:

 “In modelul de elemente finite ați idealizat arcada cu foarte puține triunghiuri care nu prind stresul maxim și putem avea surprize la proba statică”. Și au trimis propunerea lor de idealizare, pasămite ei aveau ceva programe din import cu care puteau să mărunțească zona, dar pe modele locale, pe când noi aveam modelul care cuprindea tot rezervorul și priza.

 La prima întâlnire Maximovic, specialistul lor in elemente finite a fost surprins aflând că acele blamate triunghiulețe prind variații bruște ale stresului ca și elementele care idealizau aripile U-lui, programul ALFA fiind o inovație autohtonă.

 Cum formasem ad-hoc o mică bisericuță, Knejevic, un fel de Zanfirescu al nostru, s-a supărat pe noi și m-a invitat sa-i însoțim la Craiova, “să aibă cu cine vorbi în tren și la cine să lăuda, că pe mine m-a bătut la cap de la Belgrad la București”.

Așa au înțeles si partenerii sârbi eficiența programului nostru – Alfa.

 

Acum, va fi folosit la un avion.. istoric – IAR 80 FA

.

 

Mihai Calomfirescu a mai adunat azi un an. Și el vine din istorie. Echipa Fly Again îi urează La Mulți Ani!

Va urma,

Ing. Ion Adam