Legenda motorului IAR-7M

Această legendă are un caracter deosebit: se cunoaște cum a apărut, se știu autorii, s-a transmis în forma scrisă. Într-un mod cu totul extraordinar, există o teză de doctorat despre “istoria” acestui motor, ba chiar și o carte despre această  teză de doctorat … Fascinanta Romanie !!

Povestea motorului IAR-7M este foarte interesantă. A fost prezentată într-un articol din revista Știință și tehnică nr. 5 din 1995.

ST_1995_05-11-13

Autorul prezintă începuturile proiectului  unui motor în stea cu 7 cilindri, în anul 1942, ce trebuia să dezvolte o putere de 350 CP. Acesta urma să fie fabricat la IAR Brașov, având ca  destinație  echiparea unui avion de școală. 

Doi tineri ingineri se ocupau de acest proiect. Din cartea “Fabricile de avioane românești în perioada interbelică”, scrisă în 1981 de unul din cei doi proiectanți, aflăm că s-au realizat două prototipuri, dar s-a montat unul singur. 

În aceeași carte, sunt prezentate motoarele ” de concepție și construcție românească”. 

Este greu de crezut că autorul, care a lucrat ca inginer la fabrica de motoare în acea perioadă, nu înțelegea ce înseamnă “concepția” unui motor. Aceste motoare au fost produse sub licență franceză, Gnome Rhône. 

Proiectarea și execuția motoarelor de aviație cu piston s-a făcut în general foarte lent, numai prin dezvoltarea etapă cu etapă a unor motoare existente. 

Ca un singur exemplu: BMW a cumpărat în 1928 licența de fabricație a motorului Pratt&Whitney R 1600 Hornet și a introdus în fabricație modelul BMW 132, derivat din original, abia în 1933 !! Pentru realizarea unui motor de la zero, fabrici cu experiență, dotare, bugete consistente au avut nevoie de cel puțin 5-6 ani. 

La proiectul IAR 7M – record mondial – 2 ani !!

Chiar și un prototip presupune un număr foarte mare de dispozitive specifice, care sunt complet nerentabile dacă nu ai o dezvoltare în serie. 

Din prezentarea făcută de autor, este evident că s-a început practic de la zero – alegerea cursei și alezajului … dar, aici încep să apară coincidențe ciudate..

Firma Gnome Rhône, de la care cumpărasem licențe pentru motoarele seria K, produse de IAR, a lansat la finele anului 1936, un motor în dublă stea cu 14 cilindri, cu dimensiuni reduse față de 14 K, denumit 14M.

Întâmplător, o parte din caracteristicile constructive ale motorului IAR-7, sunt foarte asemănătoare cu cele ale motorului francez :

– aceeași cursă a pistonului

– același alezaj

– aceeași turație – trebuie precizat că turația de 3000 rot/min era  mare pentru motoarele în stea, fiind o valoare atipică. 

– putere la jumătate

– fiind doar 7 cilindri, cilindreea IAR -7 este exact jumătate din cea a lui GN 14M

Un fapt evident este alegerea numelui motorului : IAR -7 M. De ce M ??

 

Poate pare puțin ciudată comparația între aceste două motoare, dar lucrurile sunt mult mai simple. 

Pentru realizarea motoarelor cu două rânduri de 14 cilindri în stea, se pornește cu alăturarea a  două motoare de 7 cilindri, folosind un arbore comun și se fac desigur și alte modificări necesare.. 

Procedeul se poate face și invers… probabil aici e originalitatea IAR- ului 7M  – să faci dintr-un Gnome Rhône 14M, un motor cu 7 cilindri ! Dar dacă “tai un motor, faci un motor și mai rămân niște piese.. la IAR 7M s-au făcut 2 prototipuri dar s-a  montat doar unul… !?

De ce se putea folosi un motor Gnome Rhone 14 M pentru modificare ?

După ocuparea Franței de către germani, firma Gnome Rhône a început sa producă motoare BMW 801 pentru FW 190, dar motorul Gnome Rhône 14M a rămas în fabricație, fiind folosit pe avioanele de transport Ghotha Go 244 și cele de atac la sol Henschel 129B , acestea fiind exploatate și în Aeronautica Regală Română. Teoretic, se puteau cumpăra majoritatea pieselor de la Gnome Rhône pentru a realiza un motor cu 7 cilindri.  Gnome Rhône 14M a fost produs sub licență în Cehoslovacia și Ungaria.

Motorul Gnome Rhone 14M – varianta inițială -1936

Manuale germane motor Gnome Rhone 14 M

He 129B

Din nefericire, fabrica IAR a fost dispersată, motorul nu a putut fi testat decât după 1945, când a dat rezultate foarte bune pe banc.

IAR Brașov s-a reprofilat pe construcția de tractoare, cei doi ingineri care au realizat motorul au lucrat la o unitate de reparat avioane a armatei (URMV Brașov), până în 1959, când aceasta s-a desființat. Atunci au trimis motorul IAR 7M la Muzeul Militar și au fost  angajați la ICA Ghimbav.

Într-o notă de la sfârșitul articolului,  apare un comentariu greu de înțeles, făcut la adresa directorului ICA – Iosif Șilimon – !? 

Cei doi au reluat subiectul IAR – 7M,  după tragica dispariție a inginerului Iosif Șilimon..!!

Există prezentate diferit,  două variante a locului de unde a fost recuperat  motorul:

– de la Muzeul Militar, unde zăcuse într-o pivniță 23 ani 

Sau, ca să “rimeze”cu povestea din articol a transferului documentației motoarelor și avioanelor la fabrica din Bacău, care le-a pierdut, inclusiv proiectul motorului IAR-7M…

Motorul a fost testat la ICA  în 1983, cu rezultate bune, dar nu a trezit nici un interes în a fi produs de fabricile din România.  Trebuie precizat că fabrica de la Ghimbav nu avea dotarea necesară fabricării de motoare.

Povestea a reînceput după 1991, când s-a reluat testarea motorului, la Aerostar, cu sprijinul specialiștilor de la Institutul Național de Motoare Termice, filiala Brașov.

Cei de la Institut au făcut desene relevând motorul de la muzeu, care atenție – nu conțineau toleranțe  (sunt niste desene mai mult “artistice” – fără nici o valoare tehnică). Practic, proiectul nu s-a putut reface. 

În articol se face o comparație a performanțelor motorului IAR-7M, cu motoare de aviație cu piston, aflate în exploatare în România. În plus – sunt comparate și motoarele GN RH 14M de 720 CP din 1937 și respectiv motorul GN RH 14 M8/9 de 800 CP din 194. Acestea sunt de fapt motoare Gnome Rhône14 M – LH fiind – rotire stânga și RH rotire dreapta.  Motoarele 14 M se produceau pentru avioane bimotoare și aveau sensuri opuse de rotire pentru echilibrarea cuplurilor motor.

De ce oare apare Gnome Rhône 14 M în tabel ?? 

Au urmat demersuri pentru fabricarea motorului, fără nici un succes, făcute într-o perioadă de plină recesiune și restructurare a industriei românesti. Aerostar fabrica sub licență un motor de aceeasi clasă, Vedeneyev M14P, destinat echipării avioanelor YAK 52. Încercarea de a produce un motor IAR -7M, ar fi necesitat practic realizarea unui proiect, pregătire de fabricație, testare, certificare și în final.. piața de desfacere.

A rămas o legendă, care nu face decât să denatureze activitatea IAR Brașov, părând cu atât mai credibilă, cu cât a fost lansată de doi ingineri de prestigiu care au lucrat la acest proiect !

Superbă este  existența unei teze de doctorat, a unor cărți despre această teză – care susțin că motorul IAR 7M a fost o realizare originală.

Chiar avem o istorie deosebită !! Este o poveste fabuloasă  !!

 

Bibliografie :

Revista știință și tehnică nr. 5 –  1995

Fabricile de avioane românesti în perioada interbelică – autor Constantin Gheorghiu

https://en.wikipedia.org/wiki/BMW_132

https://www.aviatori.ro/dict_pers.php?sel=T

https://fr.wikipedia.org/wiki/Gnome_et_Rh%C3%B4ne_14M

Plein Ciel, (revue commerciale Gnome-Rhône), n° 52, Novembre-Décembre 1936.

Plein Ciel, (revue commerciale Gnome-Rhône), n° 54, Mai-Juin 1937.

https://fr.wikipedia.org/wiki/Henschel_Hs_129

https://fr.wikipedia.org/wiki/Gotha_Go_242#Variantes