MAURANE SAULNIER 35 – PRIMUL AVION CONSTRUIT LA IAR BRASOV – 1927

     În anul 1927 la IAR  Brașov a început producția pentru 30 de avioane de antrenament Morane Saulnier 35., sub licență franceză.

Acestea au fost primele avioane construite de IAR Brașov. Comanda consta în structuri echipate și piese de schimb, motoarele fiind cumpărate separat de armată și furnizate către IAR.

Morane – Saulnier MS 35R (R – reprezintă tipul de motor – Le Rhône 9C), a fost o variantă a avionului  Morane Saulnier AR, avion de antrenament care, deși  a efectuat primul zbor în 1915, a repurtat un succes comercial după armistițiu, fiind produse în total peste 400 exemplare. A fost dezvoltat folosind experiența acumulată la construcția avioanelor tip Morane Saulnier L și LA, care au participat la luptele aeriene din Primul Război Mondial. 

Acrobație Morane Saulnier MS 35 – 1927

Prezentare Morane Saulnier  – AR  

AR – a fost realizat variantele 35 R – cu motor Le Rhône 9C, 35 A – cu motor Anzani și 35 C cu motor Clerget. 

Morane Saulnier L , a fost în avion de succes în timpul Primului Război Mondial. Cu un astfel de avion, lt. Roland Gaross, care fusese pilot de încercare al firmei MS, a reușit prima victorie aeriană folosind mitraliera cu tragere prin planul elicei, pe data de 1 aprilie 1915, folosind un sistem cu pale protejate cu deflectori.

 Pe 18 aprilie 1915, avionul pilotat de Roland Gaross, un MS tip L, a fost forțat să aterizeze în liniile germane. A fost trimis imediat la fabricile Fokker, care au copiat rapid și apoi au dezvoltat sistemul inovativ de tragere, realizând un mecanism de sincronizare mitralieră- elice.

Au fost construite circa 600 avioane MS tip L și încă 450 sub licență în Rusia.  

Morane Saulnier L – Rusia

A urmat o variantă a avionului tip L, denumită LA,   pentru  recunoaștere , la care au fost modificate ampenajele și s-au introdus eleroane, iar în cabina a 2a s-a montat o mitralieră .

Aviația miltară română, a folosit  acest tip pentru acest tip de misiuni în Primul Război Mondial, respectiv un număr de 6 avioane tip Morane Saulnier LA (MoS. 4 Parasol) . În 1913 au intrat în dotarea armatei române și  două avioane MoS. 11.

Morane Saulnier LA 

Motor Le Rhône 9C – 80 CP

Revista Modelism nr. 3 – 1985

Avioanele au fost folosite pentru formarea piloților militari în cadrul Şcolii militare de pilotaj şi antrenament Tecuci până în anul 1939.

În continuare sunt  prezentate tehnologiile și soluțiile constructive folosite pentru reconstrucția unor avioane Morane Saulnier din gama L.

Asociația Héritage Avions Morane-Saulnier, a realizat construcția a două replici de avioane Morane Saulnier tip L, precursorul celor de tip MS 35 fabricate de IAR.

Prima replica a fost expusă la Marele show aviatic de la Oshkosh 2017 și a fost donată Muzeului EAA – Asociația pentru avioane experimentale, cea mai mare organizație de constructori sau pasionați de avioane “home built”.

Prezentarea realizării avionului replică, de la proiectarea folosind Catia V5 și până la asamblarea finală. 

Cea de a doua replică va zbura în curând 

Bibliografie :

Industria Aeronautică Româna Brasov 1925-1945 – autor Ion Dumitrașcu

https://en.wikipedia.org/wiki/Morane-Saulnier_AR

http://www.historyofwar.org/articles/weapons_morane_saulnier_Type_AR.html

http://www.aviastar.org/air/france/morane_ms-35.php

https://moranesaulnier.org

https://aviationsmilitaires.net/v3/kb/aircraft/show/2023/morane-saulnier-ar

http://www.greatwar.co.uk/battles/second-ypres-1915/prelude/garros-captured.htm

Album Photos de la construction du MS Type L R02