POTEZ XXV – PRIMUL AVION CONSTRUIT ÎN SERIE MARE LA IAR – 1927

  Unul dintre cele mai cunoscute avioane  din perioada interbelică, Potez 25, a fost dezvoltat din prototipul Potez 24 A.2, care fusese proiectat de Louis Coroller și zburase în 1924. Prototipul  Potez 25 a fost construit la noua fabrică Potez de la Meaulte și a zburat pentru prima dată la începutul anului 1925.

A fost  o construcție tip sesquiplan (biplan cu anvergura planului scurt cca. 1/2 din cea a planului mare), biplace tandem, fabricat din lemn și metal, învelit în pânză. 

Potez 25 avea un suport de motor capabil să accepte o mare varietate de motoare în intervalul de la 400 CP  până la 600 CP. Trenul de aterizare cu axă transversală, avea amortizoare special concepute de Potez.

În total, au fost dezvoltate 87 de variante pentru uz militar și civil. Peste 2790 de exemplare au fost construite în Franța, majoritatea la fabrica Potez, sau sub licență de către A.N.F. Les Mureaux et Hanriot.

Alte circa 700  au fost fabricate sub licență în Polonia, Yugoslavia, Portugalia și România. 

Prototip Potez 25

Una din variantele civile Potez XXV  a fost celebră prin folosirea de către compania Aéropostale pentru transportul corespondenței către America de Sud și Africa

Cabina 1 pilot  și cabina 2 variante cu mitralieră/aparat fotografiat 

La IAR Brașov au fost construite 208 aparate (unele surse menționează 225) în perioada 1927-1934, ulterior fiind executate piese de schimb și reparații. Avioanele au fost de tip Potez 25.19 (A2 – 1927 – o altă denumire fiind – Potez 25.14 R ). Era o versiune clasică de recunoaștere A2, practic identică cu Potez 25.14 al Forțelor Aeriene Franceze.

Deși cei din Aviația militară română solicitaseră anterior avioane construite numai din lemn, Potez 25 este realizat și folosind piese metalice pentru structură. IAR a obtinut prin aceasta licență de fabricație, acces la aceste noi tehnologii. În mod paradoxal, avioanele au fost construite cu lemn de import, deoarece primele specificații tehnice pentru furnizorii locali de lemn au apărut doar în 1931. Ulterior s-au folosit molid, fag, fag aburit, frasin, tei și plop. Furnirul si placajele au fost importate din Italia si Suedia. 

IAR Brașov a produs sub licență motoarele Lorraine Dietrich W 12 Eb de 450 CP, care au dotat avioanele P 25 fabricate în Romania.

Începând cu 1929, Luois Blériot se retrăsese din acționariatul IAR, acțiunile fiind preluate de un grup francez organizat în jurul societății Lorraine Dietrich, care deținea circa 33% din total.

Organizare linie fabricație cu fluxuri separate pentru  piese lemn și piese metalice fabrica Potez 

Detalii fabricație Potez 25 

 

Deși a fost fabricat într-un număr foarte mare de exemplare, nu s-a păstrat nici un aparat original. Cel expus la Muzeul de la Le Bourget, este o replică realizată de Michel Flora, pe parcursul a circa 30 de ani, pornind de la căutarea documentației originale. 

Muzeul Aerului Le Bourget 

Reconstrucția avionului expus 

La muzeul din Ferte Alais, a fost reconstruit un Potez 25 din piesele metalice ale unui avion descoperit în 2010, în Afganistan 

Reconstrucție P 25 în Paraguay 

Paraguay a avut un număr de 14 avioane P 25, care au fost folosite în războiul contra Boliviei între 1932-1935.

Un grup de pasionați, a demarat un proiect de reconstrucție a unui avion P 25. 

Potez 25 TOE ( varianta denumită de francezi de la Théâtres d’opérations extérieures) nr. 13, al aviației paraguayene s-a prăbușit în timpul războiului din Chaco, la 11 decembrie 1934 lângă El Carmen. Pilotul Lt. 2. PAM Arsenio Vaesken și mitraliorul Lt. 2. PAM Abelardo Bertoni, au reușit să aterizeze într-un canion cu motorul în flăcări. Aceste imagini au fost făcute de membrii Clubului Yvytu și cei ai Aeroclubului Loma Plata  pe 16 iulie 2016. În prezent, rămășițele acestui avion se află în Muzeul Fortín Boquerón.

Clubul Yvytu construiește o replică a acestei aeronave unice, ca un tribut adus aviatorilor din Chaco.

Proiect reconstrucție Potez 25 Club YVYTU Paraguay

Motorul este reconstruit în cadrul Facultății de aeronave. 

Le dorim succes !

 

 

 

Bibliografie :

Industria Aeronautică Româna Brasov 1925-1945 – autor Ion Dumitrașcu

https://potez-25-une-passion.fr/les-potez-25 

https://www.facebook.com/Proyectopotez25/?ref=page_internal

http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/2191/126/Potez-XXV

http://www.aviastar.org/air/france/potez-25.php

https://polona.pl/item/samolot-potez-xxv-a2-i-b2,OTI4ODY2NTU/2/#info:metadata