PROIECTARE AMPENAJ ORIZONTAL (1) – DOCUMENTAȚIA ORIGINALĂ

 Proiectarea ampenajului original se face folosind :

– elemente disponibile din documenția originală, un ampemaj original

– documente referitoare la accidente care au avut implicat ampenajul orizontal

– cerințe certificare avioane – CS 23 

– norme proiectare și specificații  materiale 

– proceduri tehnologice execuție piese structură

Desene originale IAR 80 disponibile

Ampenaj orizontal Muzeul Militar 

A aparținut avionului nr. 426 doborât în Cehoslovacia pe 21 aprilie 1945         pilot locotenent Gheorghe Mociorniță

Din documentația de calcul rezistență originală, s-a gasit doar vol II, din care nu se poate deduce exact modul cum au fost făcute calculele.

 

Extras Calcul rezistență IAR 80 vol II – Calcul ampenaj orizontal

Din documentația existentă, lipsește în primul rând Regulamentul de calcul folosit, ceea ce nu permite o verificare precisă a modului de calcul al IAR Brașov.

Modele de regulamente de calcul folosite în acea perioadă

AP 970 -extras regulament britanic pentru avioane militare UK din  1935

pdf24_merged

De remarcat că o variantă ulterioară a acestui regulament a fost folosită pentru proiectare IAR 93 și IAR 99.

Extras regulamente franceze – Service technique de l’aéronautique 1933

Raport-regulament-calcul-Franta-1933-2-9

Probabil la proiectarea IAR 80 a fost folosit un regulament francez de calcul.

Din informațiile referitoare la accidentele în care a fost implicat IAR 80, au fost selectate 4, care au ca și posibilă cauză un defect constructiv al ampenajului orizontal. Au fost găsite 3 procese verbale care descriu accidentele avioanelor nr 1, 61, 81.

Procese verbale accidente avioane nr 1, 61, 81

1-1

                                         IAR 80 NR   1                                                    IAR 80 NR  61

Din analiza acestor procese verbale, am extras elementele necesare pentru clarificarea soluțiior de proiectare folosite.

  1. Avion nr. 81 – tip IAR 80A Bopi – prototip în faza de testare ce executa simulări de bombardament în picaj

      1.1 Descriere accident

Anterior accidentului s-au executat 2 picaje de la 5-6000 m unghi 75-80 grade; accidentul s-a produs în timpul unui picaj de la 5500 m, unghi 75-80 grade; pilotul a simțit trepidații la 3000 m; pilot “orbit”; zgomot mare elice; bucați desprinse din profundor în timpul picajului; manșă “slabă” pe profundor, redresare brutală  urmată de vrie plata, desprindere bucăți din ampenaj după redresare, oprire motor, elice calată necomandat

Constatări  din raport: o pală a elicei desprinsă din butuc, pale găsite în poziție de unghi mic, ampenaj orizonal lipsă, derivă lipsă, direcție atârnată de cabluri comenzi, coca a suferit cel mai putin, în special în regiunea ranforsată, unde este aproape intactă, șarniere rupte, smulgere plan fix prin : ferura dreaptă are buloanele  forfecate, ferura stânga buloane smulse, biele deformate în motor, fără urme gripaj.

La examinarea pieselor în regiunea rupturilor s-a constatat: “Ruptura ampenajelor s-a produs la o flexiune alternativă. Pare să se fi rupt întâi una sau amândouă șarnierele centrale ale profundorului , la o comandă bruscă de manșă, combinată cu o vibrație puternică a ampenajului.”

        1.2 Cauze posibile

Avionul nr 81 executa teste de picaj, fiind prototipul pentru IAR 80A BOPI (bombardament în picaj). În timpul picajului motorul s-a supraturat, elicea fiind gasită pe pas mic, iar bielele deformate. Este posibil să fi existat o defecțiune a elicei. S-a rupt șarniera profundorului probabil datorită vibrațiilor și a vitezei foarte mari. A urmat redresare bruscă cu desprinderea ampenajului.

      2.1 Avion nr. 1 tip IAR 80 (vănătoare) data 30.08.43

Manevre de zbor : picaj de la 5-6000 m urmat de redresare cu motor supraturat, ampenaje desprinse la  redresare, elice gasită pe pas mic. Constatari  din raport: ferurile de fixare ampenaj nu prezentau uzura. 

    3.1 Avion nr. 61 tip IAR 80 (vănătoare)  data 09.08.1944

Manevre de zbor: picaj + redresare bruscă, picaj pe dreapta spirală, urmat de urcare stânga (manevră bruscă la peste 600 km/h), ampenaje desprinse. Cauza presupusă în raport : forfecare nituri de fixare a suportului planului fix, urmat de rupere etanbou și  desprindere derivă

Analiza accidentelor:

Accidentele s-au produs datorită unor manevere de zbor bruște :

Picaj abrupt

Avionul nr. 1 a intrat în picaj necontrolat, probabil datorită pilotului, care din lipsă de oxigen, a pierdut controlul avionului. În timpul picajului de 3-4 000 m, cu motorul în supraturaj datorită elicei poziționate pe pas mic, probabil a atins o viteză foarte mare. La redresare, s-a detașat ampenajul. Avionul nr. 81 executa teste de picaj, fiind prototipul pentru IAR 80A BOPI (bombardament în picaj). În timpul picajului motorul s-au supraturat, elicea fiind gasită pe pas mic, iar bielele deformate. Este posibil să fi existat o defecțiune a elicei. S-a rupt șarniera profundorului probabil datorită vibrațiilor și a vitezei foarte mari. A urmat redresare bruscă cu desprinderea ampenajului. În manualele de pilotaj este limitată viteza în picaj cu motor la 750 km/h. Este obligatorie creșterea pasului pentru limitarea turației. În ambele cazuri probabil s-a depășit cu mult această viteză, unghiul fiind foarte abrupt, înălțime mare și motor supraturat.

Manevre bruște

Avionul nr 61, a executat o schimbare bruscă de viteză la peste 600 km/h, similară tonoului. În manualul de pilotaj viteza de intrare în tonou este max. 300 km/h.

Diferențe accidente

– Avioanele nr 1 și 61 au fost accidentate în timpul unor zboruri de antrenament

– Avionul nr 81 a fost distrus in timpul unor teste facute de fabrică

Masuri corecție :

  1. Dupa accidentul avionului 81 s-a luat masuri de corecție in zona cocii si ampenajelor .
  2. Urmatoarele avioane fabricate nu au mai avut probleme
  3. Modificarea nu a fost facută si pe avioanele fabricate anterior. În plus incepuse și războiul . Din nefericire, ulterior au avut loc accidentele cu nr.1 si 61 si 71. ( la nr. 71 nu avem date)

Referitor la modificările ampenajului original, s-a schimbat grosimea profilelor U care formează lonjeroanele stabilizatorului și a profilelor L:

C-3502-02 U-ul longeronului (1.5x112x3150) a fost inlocuit cu C-5752-02 U-ul longeronului (2x112x3150)

C-3502-04 Corniera long. (1.5x20x20x2560) a fost înlocuită cu C-5752-04 Corniera long. (2x20x20x2560)

C-3629 –  Șarniera completă turnată, a devenit șarniera completă sudată

Folosind aceste informații istorice, s-a trecut în etapa următoare de verificare a soluției constructive ampenaj orizontal pentru avionul IAR 80 Fly Again.

Bibliografie :

https://archive.org/details/AirMinistryPublicationNo.970DesignRequirementsForAeroplanesForTheRoyalAirForceAP970

https://digital.library.unt.edu/ark:/67531/metadc63530/

Notița tehnică IAR 80