Proiectare grindă cu zăbrele

 Grinda cu zăbrele este unul din ansamblele principale ale fuzelajului avionului IAR 80, cu cele mai clare detalii, care pot fi utilizate mai departe în proiectarea altor ansamble.
Am incercat să automatizăm cât mai mult designul acestui ansamblu.
În înregistrările de mai jos se poate vedea intâi cum se creeaza ansamblul principal si subansamblele ca structură, fara nici un conținut.

 Odată creată structura, am automatizat generarea conținutului fișierelor 3D, prin introducerea unor funcții mai avansate. Astfel, pornind de la un skeleton, se pot face țevile din grinda cu zăbrele  mai ușor, avand deja anumite proprietăți încorporate (greutate, lungime, material…). Toate acestea vor ajuta dezvoltarea ulterioară a proiectului.

Se încearcă o cât mai bună “raționalizare” a numărului de componente care vor fi executate. 

În final, se va realiza și un tabel de componente (Bill of Materials, prescurtat BoM), care poate fi vizualizat în diferite moduri si avănd multiple scopuri (aprovizionare material, pregătire tehnologică…).

Frumusețea utilizării softurilor avansate de proiectare 3D, este evidențiată mai jos, mai ales  usurința în modificarea configurației unui ansamblu.

Parteneri