Replică si original YAK 3U

De ce YAK 3U ? De ce replică fabricată în Romania ?

 

  La începutul anilor 1990, a existat o efervescență pe piața avioanelor de vânătoare clasice.

Se doreau replici de avioane din ww2 care să zboare în airshowuri. Originalele se găseau doar în muzee. Nu existau avioane ce puteau fi restaurate și nici motoare originale.  Câțiva întreprinzători francezi, americani, germani au încercat să furnizeze avioanele cerute. 

S-au realizat câteva proiecte în fabrici specializate de aviație (YAK 3U la Avioane Craiova, Focke Wulf 190 la Aerostar si YAK 3M, YAK 7, YAK 9 la Yakovlev – Rusia) , restul fiind construcții de amatori sau mici ateliere.  Rusii au folosit documentația și pregătirea de fabricație originale.  Despre FW 190 am prezentat într-un articol amănute despre proiect. 

La Avioane Craiova au fost produse replici de YAK 3U. Proiectul a demarat in 1992, cand au fost comandate 10 bucăți de o firmă franceză. 

De ce YAK 3 ?

Francezii aveau o deosebita apreciere pentru acest avion, deoarece piloții  celebrului regiment de vânatoare Normandie -Niemen, au luptat pe YAK 3, repurtând 273 de victorii contra avioanelor germane pe frontul de est.  

YAK 3 francez Muzeu Le Bourget

Muzeu Belgrad

YAK-ul 3 a fost un avion de succes, cu performanțe comparabile cu avioanele germane, americane sau engleze din aceeasi clasă.

Varianta folosită pe front, a folosit un motor V 12 VK 105 de 1290 CP . Replicile realizate de rusi folosesc motoare Allison V 1710  americane. 

Dupa terminarea razboiului au fost realizate câteva YAK 3U, cu motor Ash 82 de 1850 CP (motorul montat pe replica FW 190) . Au apărut avioanele cu reacție si YAK 3U a fost transformat în YAK 11, dar cu un motor Ash 21 de doar 700 CP. Acesta este versiunea cu un singur rând de cilindri a lui Ash 82. 

Datorită calitătilor bune de zbor, avioanele replică YAK sunt apreciate de pasionați particulari. 

În Romania, avioane YAK 11 au fost folosite pentru zboruri de înaltă acrobație. Un YAK 3U are putere aproape  dublă…

De ce Romania ?

 În Europa de Est existau capacități de proiectare și execuție a unui avion complet într-o singură fabrică, personal bine pregătit, manopera foarte mică.  

Proiectarea a fost făcuta de specialiștii de la CPCA-XO, o fostă secție a INCREST din Craiova, având ca model avionul YAK 11 nr.  47, aflat la Muzeul Miliar. Este un avion transformat la atelierele Pipera în avion de acrobație monoloc în anii ’50. 

Avionul YAK 11 Muzeul Militar

A fost realizat un proiect complet ce cuprinde peste 2500 desene pentru avion si încă 2000 pentru pregătirea de fabricație. Ca și documentație originală, au existat manualele de exploatare si reparații.

A fost folosit un motorul Pratt & Whitney R 1830-92, cel ce va echipa si IAR 80 FA. 

Au fost realizate 14 gabarite de asamblare si sute de calapoade piese primare. 

Gabarite asamblare structură YAK 3U

Ampenaj orizontal în gabarit asamblare

Gabarit direcție

Primul avion a zburat la Craiova în 1994, la doi ani de la semnarea contractului. 

Au fost construite în total 9 avioane.

In 2005 a fost realizat o variantă cu un motor R 2000, mai puternic, avion care a bătut recordul mondial de viteză la clasa sa în 2011 și a participat cu succes la cursele de la Reno, clasa unlimited , terminând pe locul 2 după P 51 Mustang tunate. 

Acum zboară în Australia 

 Construcția celor două replici în Romania, YAK 3U și FW 190, a fost o realizare deosebită  a  specialiștilor care au participat la cele două proiecte. Sunt avioane din aceeasi categorie cu IAR 80, folosind aceleasi materiale si tehnologie. În plus , YAK 3U are acelasi motor ca si IAR 80 FA. 

Înca exista expertiza necesară proiectării avionului si a pregătirii de fabricație, precum si cea a construcției sale. 

O parte din cei care au lucrat la cele doua proiecte, fac acum  parte din echipa FLY AGAIN, care va realiza replica IAR  80. 

IAR 80 FLY AGAIN !