S.E.M.A.T. – Societatea pentru Exploatarea Materialelor Aeronautice și Tehnice

” S.E.M.A.T. a fost înființată în 1937 ca societate anonimă, având un capital de 900 000 lei. Acționarii majoritari erau grupul francez Messier, care producea trenuri de aterizare și oameni de afaceri români ( A. Gărdescu și I. Simionescu).

Inițial a produs trenuri de aterizare pentru fabrica aeronautică SET.

IAR Brașov folosea un tren de aterizare produs de firma Dowty, din Marea Britanie, pentru avionul IAR 39. Pentru avionul de vânătoare IAR 80 și apoi avionul de bombardament Savoia  79,  firma Messier a conceput  trenuri de aterizare escamotabile.

SEMAT a achiziționat astfel licențele Messier, iar IAR Brașov a preluat 40% din acțiuni, adică 4000 acțiuni în valoare de 2 000 000 lei, dintr-un capital social de 5 000 000 lei (aprilie 1940).

De aceea titulatura era SEMAT- IAR, iar în Consiliul de administrație erau reprezentanți IAR. IAR Brasov a acordat SEMAT-IAR avansuri pentru comenzi de 40%, identice cu cele acordate de instituțiile militare ale statului uzinei aeronautice brașovene. Prețurile erau fixate de Subsecretariatul de Stat al Aerului,luând ca bază prețurile franceze. Potrivit Directorului General al IAR, Mircea Grossu Viziru, uzina condusă de el acordase SEMAT  în 1941 suma 80 000 000 lei.

În 1942 IAR Brașov a comandat 412 trenuri de aterizare eșalonate în 4 comenzi.”

Tren aterizare complet IAR 80

 Primul tren escamotabil, a apărut în 1911 pe monoplanul Wiencziers german; trenul era mai mult pliabil decât retractabil. Câțiva ani mai târziu, pilotul și inginerul american James Martin și-a echipat avionul de vânătoare Martin K-3 Kitten cu un dispozitiv de retractare către spate. În 1920, pe monoplanul american Dayton-Wright RB, roțile se escamotau în fuselaj.

O mare problemă pentru realizarea unui tren de aterizare escamotabil, a fost modalitatea de acționare. Primele trenuri erau acționate manual. Apoi au fost folosite motoare electrice care erau destul de grele.

 La 27 august 1928 a fost creeată SFMA, Societatea Franceză a Materialelor Aviatice  care au oferit amortizoare de aviație oleopneumatice, roți speciale din oțel cu frână  tambur controlat hidraulic, iar apoi au fost livrate trenuri de aterizare complete.

În 1929 se realizeaza primele trenuri escamotabile hidraulic, care permit cresterea vitezei maxime a avioanelor militare cu circa 70 km/h.

Patent Messier pentru amortizorul oleopneumatic

US1886712

Automobil realizat pentru promovarea amortizoarelor oleopneumatice

  Fără arcuri

Deși George Messier  a murit într-un accident de călărie în 1933, firma sa a continuat cu mult succes activitatea în acest domeniu. 

Avionul laborator MESSIER CT 101

În acelasi timp cu Messier, se dezvoltă produse similare de companiile Dowty în UK și Cleveland în SUA.

Reclamă Messier

Participarea IAR Brașov ca acționar al SEMAT, a asigurat implicarea directa a uzinei în activitaea de realizare a trenurilor, împreună cu presitigioasa firma Mesier. 

În 1940, directorul general ala IAR, Grossu-Viziru, era membru în consiliul de administrație SEMAT. 

Componente tren IAR 80 de la epava gasită în mare zona Crimeea

SEMAT a reprezentat o componentă importantă în dezvoltarea industriei de aviație române, aducând tehnologie și know how de ultima oră, pentru a asigura producția pe plan local.

Bibliografie :

* Industria aeronautica română Brașov 1925-1945 – autor Ion  Dumitrașcu

http://www.acam.asso.fr/flash_info/mini_flash136_AFondDeTrain.pdf

Monitorul Oficial 1940