Selectare tren aterizare

Dacă structura poate fi realizată practic de la zero pe baza unui proiect complet, motorul cu elicea și majoritatea echipamentelor pot fi cumparate, inclusiv bechia, problema trenului principal e un pic mai complicată.

Practic, trenul este specific fiecarui avion și în plus este dificil de proiectat, realizat, testat . Sunt necesare materiale de foarte bună calitate, piese forjate și uzinaj pe mașini și utilaje foarte performante. Ce am gasit până acum sunt câteva desene originale de ansamblu și de montaj. Trenul IAR-ului 80 este destul de înalt, are o cinematică specifică soluției constructive a aripii, fiind prins în feruri de lonjeroane. Piesa de prindere a jambei, numita cheson (trunnion) este complicată și se pare că a fost construită în mai multe variante : sudată, turnată și frezată.

Să incerci să construiesti un tren in 1-2 exemplare este dificil și costurile ar fi foarte ridicate. În plus ar fi nevoie de testare și certificare

Am incercat să pornim invers, de la piață către proiect. Cel mai apropiat tren principal de cel al IAR-ului 80 este cel de la T 28 Trojan, disponibil în cantități mari, inclusiv noi, reparate, certificate FAA.

Principiul de la care am plecat este de a folosi în primul rând de la un tren disponibil corpul jambei ce conține și amortizorul, împreună cu prinderea de structură. Mai jos este o comparatie între cele două trenuri.

Comparație tren IAR 80 vs T 28

Soluția constructivă posibilă ar putea consta în :

  • modificarea structurii și a ferurilor de prindere în lonjeroane pentru a adapta chesonul jambei de T 28 și asigurarea cinematicii;
  • scurtarea tijei amortizorului;
  • înlocuirea sistemului de prindere laterală a axului roții cu o furcă nou fabricată identică cu cea de la IAR 80;
  • modificarea punctelor de prindere a verinelor hidraulice;

Montaj tren IAR 80

Montaj tren T 28

Variante cheson IAR 80

Cheson (trunion) T 28

Ansamblu jambă T 28

Jambă T 28

Tren IAR 80

Soluția constructivă finală va fi adoptată după finalizarea geometriei avionului și realizarea în 3d a cinematicii trenului.