Sistem reperaj avion

 Pentru a decide ce sistem de reperaj vom folosi, am pus în balanță necesarul total de repere, numărul de desene originale și usurința folosirii sistemului.

După estimările actuale, vor fi necesare circa 3000 repere cu desene de ansamblu și execuție, plus încă 1000 pentru pregătirea de fabricație. 

Sunt disponibile circa 150 desene originale, majoritatea desene ansamblu structură.

De la instalații nu se mai folosește nimic, nemaifiind disponibile echipamentele originale. 

Toate normele de proiectare si execuție sunt norme actuale. 

Proiectanții si muncitorii car vor lucra, sunt obișnuiți cu standardele actuale de reperaj. 

In consecință, am decis folosirea unui sistem bazat pe codificarea ATA 100, standard în toata aviația.

Toată documentația avionului IAR-80FA va fi codificată ATA, aici intrând rapoartele tehnice din toate domeniile, calculele aerodinamice, performanțe, stabilitate,  sarcini, justificari de rezistență, etc.

În plus,  autoritarea aeronautică este familiarizată cu această codificare și-i va fi mai ușor în urmărirea derulării proiectului.

Folosirea sistemului original de codificare ar crea posibilitatea de confuzii si nu adaugă nici un plus de autenticitate desenelor noi. 

Soluțiile simple și clare, deja cunoscute sunt cele mai utile în aviație.minimalizând posibilitatea erorilor umane. 

Ca atare, până in momentul de față, codificarea arată ca în imaginea de mai jos, pornind de la rădăcina FA-80.

Un drawing tree scurt va fi prezentat separat, într-un alt articol.

Pentru a face codificarea mai clară și mai ușor de folosit pentru cei care fac proiectarea, dar si pentru cei din fabricație, am decis ca ansamblele mari să fie codificate conform capitolelor ATA : de exemplu, pentru ampenaje vom avea FA-55-00-00, cu subansamblele de mai jos reprezentand cele 4 mari componente.

Codificarea se va dezvolta în timp, funcție de necesități, urmărind să avem o corespondență între coduri,  astfel incât să știm arborescența într-un ansamblu (evident, softul de proiectare ne poate ajuta oricum să aflăm aceste lucruri).

Pentru a face lucrurile si mai clare, pentru ansamble vom avea o grupă de două cifre la sfarșitul codului, iar pentru piesele primare, fabricate, vom avea o grupa de 3 cifre la sfarșit.

File Edit View Insert Format Tools Table Paragraph 

Codificarea va mai respecta și faptul că pe partea stângă a avionului vom avea numere impare, iar pe partea dreaptă numere pare, iar piesele care nu au corespondent simetric, vor avea deasemenea numere impare indiferent de locul lor in avion. Acest lucru va fi respectat si pentru ansamble.

 Pentru a avea o corespondență între codurile originale si cele noi, in scop orientativ, am introdus niste atribute pentru fiecare componentă, trecute în imaginea  de mai jos la Description (detalii despre acest lucru intr-un alt articol).

Deasemenea, dorim să introducem cât mai multe atribute/proprietăți pentru diversele componente încă din această fază pentru a ajuta dezvoltarea ulterioară a proiectului (material, dimensiuni, greutati…).

Parteneri