Slt. av. Vasile Claru

S-a născut pe data de 15 februarie 1918 în comuna Vâlcele județul Bacău.

După ce a devenit pilot de vânătoare , a fost repartizat începând cu 29 iulie 1940, in Grupul 8 de Vânatoare, pilotând avioane IAR 80.

A participat din prima zi la războiul împotriva URSS, executând un număr de 13 misiuni de luptă.

Este important de înțeles contextul istoric al ultimei misuni de zbor ale slt. Vasile Claru, pe data de 12 iulie 1941, când a participat intr-o bătălie dramatică a forțelor armate romane, în care aviația militară a avut un rol decisiv.

Operațiunea “München” este numele de cod al ofensivei armatelor romană si germană în timpul celui de-Al doilea război mondial pentru eliberarea Basarabiei și nordului Bucovinei de sub ocupație sovietică.

Operațiunea a început la data de 2 iulie 1941 și s-a încheiat victorios la 26 iulie,

Un articol din revista Aripi românesti nr. 42 iunie 1943

În timpul operațiunii armata română a suferit pierderi semnificative: 22.765 de oameni (4.271 morți, 12.326 răniți și 6.168 dispăruți) și 58 de avioane. Pierderile sovietice s-au ridicat la 17.893 (8.519 morți și dispăruți și 9.374 răniți).

Pe data de 12 iulie, bătălia pe frontul central-sudic a atins punctul culminant. Armata Roșie a atacat cu Corpul 14 (Diviziile 25 și 51 Pușcași) și încă o divizie de infanterie, sprijinite de tancuri și aviație, care a bombardat trupele române la Tigheci, Lărguța, Răzești și Cociulia. Divizia de Gardă a fost puternic presată în sectorul Regimentelor de Vânători 1 și 2 de Gardă. Asaltul a durat 16 ore. Cele două regimente și-au menținut pozițiile cu mare dificultate. Toate rezervele au fost aruncate în luptă, pionierii și chiar grupurile de comandă. Violența a fost extremă, luptele corp la corp fiind frecvente. Exemplul Batalionului III din Regimentul 1 Vânători Gardă este elocvent. Acesta era aproape complet încercuit pe Dealul Cania, dar a continuat să reziste pe pozițiile sale. Pe flancul drept, Divizia 21 Infanterie, redusă numeric la practic numai 4 batalioane, a respins atacurile a două divizii sovietice.

Gruparea Aeriană de Luptă a jucat un rol important în înfrângerea ofensivei sovietice la Țiganca.

Între 8:50 și 17:30, aproape 37 de tone de bombe au fost lansate asupra pozițiilor de artilerie și concentrațiilor de trupe sovietice.

S-au executat 120 ieșiri/avion, din care 59 au fost bombardiere. Prizonierii capturați au declarat că atacurile aeriene au cauzat pierderi de până la 40% trupelor Armatei Roșii din zonă.

Cand s-au semnalat avioane vănătoare sovietice apropiindu-se de câmpul de luptă de la Țiganca, o patrulă de avioane IAR 80 condusă de lt. av. Ion Micu, din Grupului 8 Vănătoare, din care făcea parte și sublocotenentul aviator Vasile Claru, a fost trimisă să le intercepteze. Sunt doborâte două avioane sovietice, victoriile fiind atribuite lui Micu si adjutantului av. Gheorghe Cocebaș.

Claru intră in urmărirea unui avion care încearcă să scape zburând către Tarclia, depărtându-se astfel de formația lui, și este atacat de șase avioane tip I-16 Rata.

Se pare ca rămas probabil fără muniție, avionul său cu numărul 23, a intrat în coliziune cu un I-16, pilotat probabil de lt. Ilya Shamanov din regimentul 16 IAP. Ciocnirea aeriană a fost raportată de sergent av. Găvănescu, care a văzut cele două avioane prăbușindu-se în flăcări.

Propaganda din acele vremuri i-a atribuit lui Claru trei victorii și în plus acțiunea de sacrificiu suprem prin ciocnirea deliberată cu avionul inamic, fapt greu de demonstrat.
I s-a conferit Post mortem Ordinul Mihai Viteazul cls III-a prin I.D.R. nr. 2844/11.10.1941 :   “Sublocotenentului aviator Claru Vasile, pentru curajul și spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă în ziua de 12 Iulie 1941, când fiind în luptă cu 6 avioane inamice și terminând muniția, a înțeles să-și îndeplinească misiunea, intrând în plin cu avionul său într-unul din avioanele inamice, afirmând față de camarazii săi sburători că în trupul său tânăr s-a stins un suflet de erou. ‘

Bibliografie :

https://ro.wikipedia.org/wiki/Opera%C8%9Biunea_M%C3%BCnchen#12_iulie

https://www.worldwar2.ro/arr/p067.htm

http://www.cieldegloire.com/012_claru_v.php

Rumanian Aces of World War 2  Denes Bernad

Arhivă Mihai Popteanu