Studiu preliminar tren aterizare

 Alegerea soluției constructive finale pentru trenul de aterizare al avionului IAR 80FA, necesită parcurgerea mai multor etape .

La trenul original, s-a folosit un amortizor capsulat separat, montat în interiorul unui sistem  telescopic format dintr-un tub exterior și un tub alunecător. (am folosit denumirile originale – vezi desen). Tubul exterior este fixat de cheson ( piesa de prindere în lonjeroanele aripii), iar tubul alunecător are atașate furca si axul roții. Cele două tuburi sunt legate printr-un sistem de articulare, denumit compas, care nu permite rotirea axială,

Ansamblu aterisor

Amortisor

 Acest tip de soluție constructivă, nu mai este folosită în prezent, corpul jambei fiind chiar cilindrul amortizorului, iar tija este prinsă direct de axul roții. 

 Pentru IAR 80 FA, se încearcă folosirea unui tren de aterizare asemănător ca dimensiuni și disponibil pe piață, adaptat cu eventuale modificări. O soluție posibilă este trenul utilizat pentru avioanele de antrenament North American T 28 Trojan. Mai multe detalii au fost prezentate într-o postare anterioară. (vezi Selectare tren).

Tren T 28 disponibil

Trenul principal de T 28 este disponibil la un preț de 18 000 usd/set, după reparație,

În continuare este prezentată analiza comparativă a performanțelor celor două trenuri IAR 80 vs T 28. A fost folosită varianta trenului de IAR 80A cu o cursă de 180 mm, deoarece pentru aceasta avem documentație originală.  În funcție de configurația  finală a cinematicii, se va stabili o cursă optimă a amortizorului.

În continuare se vor realiza modelele 3D pentru trenul original și cel de T 28 și se va face o analiză a cinematicii.

Pe baza verificărilor dimensionale, se vor evalua soluţiile de modificare a trenului de T 28,

Dacă se vor întâmpina dificultăți, se va proiecta un tren nou.