Testare în zbor (100 ore) IAR CV 11 – rapoarte piloți

 După ce fusese testat în Franța, prototipul avionului IAR CV 11 echipat cu motor Hispano Suiza 12 Mc. a efectuat un program de evaluare pe parcursul a 100 ore de zbor, efectuate de un grup format din 11 piloți pe parcursul anului 1931.

După testare, fiecare pilot a răspuns unui chestionar ce cuprindea un set de întrebări referitoare la performanțele avionului :

A. Amenajarea aparatului

B. Rulaj la decolare

C. Urcare

D. Zbor orizontal, stabilitate

E. Acrobație

F. Aterizare

G. Vizibilitate

Apreciere de ansamblu a caracteristicilor de zbor. 

Din cele 11 rapoarte elaborate, mai jos sunt prezentate 9, identificate în Arhivele Naționale Militare Române. 

Cei 8 piloți sunt : cpt. Mircea P. (9 ore), maior George Jienescu (8 ore), lt. Ștefănescu Gh.(11 ore), cpt. Ceaușu Gh. (10 ore), cpt. Romeo Popescu (26 ore), plut. major Manolescu Maximilian (10 ore), cpt. Opriș N. (10 ore), cpt. Ionaș Cornel, plut. major Ivanovici P. 

Opiniile piloților sunt destul de asemănătoare, fiind aduse critici, datorită unor anumite probleme  în executarea de manevre: 

  • viraje strânse
  • viraj de luptă
  • tonou stânga
  • looping

Per ansamblu, avionul este considerat dificil de pilotat, chiar periculos și care necesită multe îmbunatațiri pentru a face față cerințelor unui avion de luptă.

Probabil multe din aceste probleme se datoreaza suprafețelor mici ale derivei și direcției avionului.

Singurul pilot care a avut o opinie separată, a fost cpt. Romeo Popescu, cel care a zburat cele mai multe ore din programul de testare.

Din pacate a răspuns sumar la acest chestionar, realizând un raport separat și mai cuprinzător.

Din nefericire, a murit în accidentul din 9 decembrie 1931, cu acest avion, când executa o tentativa de record de viteză.

Avionul a avut o pană de motor și a capotat la aterizarea forțată, pilotul fiind strivit.

 

Este de remarcat că pilotul cpt. Opriș N., în raportul său de evaluare, evidențiase pericolul unei capotări la aterizare.

Analizând aceste rapoarte, este greu de crezut că avionul IAR CV11 era pregătit pentru a fi produs în serie și să fie introdus în serviciul operativ.

Programul de dezvoltare a sa a continuat cu IAR 12, IAR 13, IAR 14, IAR 15. IAR 16.

Avionul IAR 14,  a fost primul avion proiectat de IAR Brașov, care a intrat în producția de serie în 1933.

Deși nu a avut performanțe deosebite, IAR 11 a fost primul pas realizat în proiectarea avioanelor de luptă la IAR, experiența câstigată de specialiști, fiind de mare importanță în proiectele urmatoare.