Un proiect deosebit, devenit emblematic în mica lume a constructorilor de warbirds, a fost cel de realizare a unei replici scara 1:1, în stare de zbor, a avionului Mitsubishi Zero AM6, proiect cunoscut ca Blayd Zero.
La nivel mondial există 5 avioane Mistubishi Zeri în condiție de zbor, unul singur fiind echipat vu motorul original. Dintre acestea, trei structuri au fost reconstruite în Rusia în anii ’90 și echipate apoi în SUA.



Ce semnificație are Blayd Zero pentru proiectul IAR 90 FA?
Este un avion cu dimensiuni și specificații tehnice apropiate de IAR 80.
Ambele replici folosesc în loc de motoarele originale, acelasi motor: Pratt&Whitney R 1830.
Ca deosebire, pentru replica Mitsubishi Zero AM6 a existat documentatia originală completă.
Proiectul a implicat un volum de muncă de aproximativ:
– 60.000 de ore-om de muncă specializată în proiectare și fabricație
– fabricarea a peste 14.000 de piese noi
A fost inițiat de Blayd Corporation din Canada, în anul 1994, iar primul zbor a fost realizat în 2004.
Totul a început cu recuperarea unei epave din jungla de pe insula Ballale din Insulele Solomon în 1965.
Aeronava deține un statut unic și adesea dezbătut în comunitatea aviatică, fiind clasificată ca “restaurată” mai degrabă decât o replică pură.
Această distincție este atribuită în primul rând încorporării unor componente originale Zero, în special în trenul său de aterizare.
(Pentru IAR 80 FA, nu avem nici un ansamblu original, pe care reparat l-am putea încorpora în proiect)
Proiectul a beneficiat imens de implicarea directă a producătorului original, Mitsubishi Corporation, care a furnizat planuri și schițe originale esențiale.
( IAR 80 FA nu a primit nici măcar un like sau un nit până acum, de la IAR S.A., în condițiile în care anul acesta se vor celebra 100 de ani de la înființarea IAR Brașov – sperăm ca se vor implica!!)
În plus, studenți japonezi la inginerie au fost angajați pentru a traduce aceste documente tehnice istorice, evidențiind cunoștințele specializate și colaborarea interculturală necesare pentru o restaurare de o asemenea fidelitate.
Faza inițială a fost în mare parte dedicată proceselor complexe de inginerie inversă a componentelor existente și fabricării a nenumărate piese noi conform documentației istorice exacte.
În 2000, proiectul Blayd Zero, parțial finalizat, a fost vândut unui consorțiu condus de Gerry Beck.
Fuselajul a fost ulterior transportat la Tri-State Aviation, unde etapele finale ale reconstrucției au fost finalizate pe o perioadă de trei ani.
Această evoluție la, în mai multe faze, cu mai mulți proprietari, este o caracteristică comună a restaurărilor ultra-complexe..
O decizie tehnică esențială în timpul acestei faze de finalizare a fost instalarea unui motor radial Pratt & Whitney R-1830.
Această modificare, o practică comună în restaurările de warbird, a fost făcută explicit pentru o fiabilitate sporită în comparație cu motorul original japonez Sakae, asigurând operarea sigură și durabilă a aeronavei într-un context modern.
Această alegere exemplifică un compromis critic între autenticitatea istorică strictă și fiabilitatea operaționalala.
Disponibilitatea și traducerea planurilor și schițelor originale de la Mitsubishi Corporation au fost indispensabile pentru acest proces de fabricație precis, permițând reproducerea exactă a componentelor structurale și mecanice complexe.
Proiectul Blayd Zero servește drept un studiu de caz pentru angajamentul necesar ca timp, volum muncă și capital – necesare pentru restaurările de warbird de înaltă fidelitate.
Demonstrează că astfel de proiecte nu sunt doar realizări inginerești, ci și eforturi de cercetare istorică și de administrare financiară pe termen lung.
În cele din urmă, Blayd Zero servește drept un studiu de caz valoros, oferind perspective profunde asupra realităților tehnice, logistice și economice ale restaurării warbird-urilor în secolul 21, asigurând că moștenirea acestor aeronave reprezentative să dăinuie pentru generațiile viitoare.