EPAVA IAR-ULUI 80 gĂsitĂ în CRIMEEA

“IAR -80C nr. 264, pilotat de adj.av. Aurel Olaru , din escadrila 49 Vânătoare, Grupul 4 Vânăntoare, a fost doborât pe data de 4 februarie 1944, din greșeală, de apărarea antiaeriană germană, de pe un distrugător, și s-a prabusit în mare lângă Ak-Mechet (denumirea în tătară a localității Chernomorskoye).

(vezi și articolul “adj.av. Aurel Olaru” – click aici)

În vara anului 2003, membri ai clubului ucrainean de scufundări “Aratta”, au găsit langă satul Chernomorskaya, epava unui avion IAR 80.

A fost găsit la o adâncime de 5 m și circa 50 m depărtare de țărm.

Este foarte probabil avionul lui Olaru, acesta, fiind singurul avion prăbusit în mare în zona Ak-Mechet/Chernomorske. Localnici vârstnici și-au amintit de un avion căzut la începutul lui 1944 și că pilotul a sărit înainte de impact, fiind scos din apă de pescari în viață.

Avionul era în stare bună. Nu au fost găsite rămășițe umane.

Imediat după descoperire, sătenii au început să fure piese. În septembrie 2003, avionul se afla încă în stare rezonabilă, dar apoi a fost furat motorul si apoi restul.

Se pare ca aceștia cautau fier vechi si au încercat să vânda două mitreliere la un depozit local, dar au fost confiscate de poliție.”

articol preluat din :

https://aviation-safety.net/wikibase/199654

articolul este scris având ca surse : 

https://www.worldwar2.ro/forum/index.php?showtopic=421
https://www.worldwar2.ro/forum/index.php?showtopic=4141
https://www.worldwar2.ro/forum/index.php?showtopic=421&st=15 

Postare din grupul Romanian ww2  Aircraft Archeology 

IAR 80 C nr 264 Esc.49, Gr 4 Vt.pilot Adj. Av. Olaru Aurel, shot down on 04.02.1944 by German AA (friendly fire) in the Black Sea ( Ak Meschet) in today Ukraine. Pieces from IAR 80C , propeller blade, Icaria 20 mm cannon, landing gear etc, found by a Ukrainian scuba dive club.

 

Din nefericire, nu s-a recuperat în România nici o piesă din acest avion istoric !!