Geometrie aripă

 Aripa avionului IAR 80 reprezintă o reusită deosebită a specialistilor români, atât din punct de vedere al proiectării căt și cel al fabricației.

Se poate spune fără echivoc ca s-au folosit cele mai moderne soluții existente în acea peioadă la nivel mondial.

Caracteristicile geometrice generale 

Profilul NACA

A fost folosit unul din cele mai bune profile existente, din gama NACA 230XX, prezentat în 1936 si folosit  pe multe tipuri de avioane.

Profilul este variabil neliniar de-a lungul aripii, variind între 17.87% la încastrare si 8 % către vârf.

Profile nervuri

Unghiul de calaj 

Este determinat de diferența între unghiul axei centrelor lonjeroanelor aripii și unghiul de atacal profilului din acea secțiune fiind de circa 2 grade. 

Unghiul diedru

Unghi săgeată la 25% din coardă

Unghiul de torsiune*

Una din caracteristicile geometriei aripii la unele tipuri de avioane este folosirea unei ușoare  torsiuni, care crează unghiuri de atac diferite de-a lungul aripii.

În majoritatea cazurilor se folosește torsiunea denumită washout, în care unghiul de atac este maxim pentru profilul de la încastrare și datorită torsiunii, scade spre vârf unde este minim. 

Această soluție are ca efect intrarea în angajare a profilelor de la încastrare, fiind o avertizare pentru pilot de pericolul intrării în vrie.

În acelasi timp este păstrată eficiența eleroanelor în zona vitezei limită.

Washout

Unghiul de torsiune este stabilit prin cotele diferite pe z ale lonjeroanelor la nervura 0.  

Pentru a compensa cuplul elicei, aripa IAR 80 este construită asimetric, torsiunea de pe partea dreaptă fiind diferită de cea din stânga. În acest mod, datorită unghiurilor de incidență diferite stânga/dreapta, apare un moment datorat forțelor diferite ce actionează pe cele două planuri.

În cazul avionului IAR 80 Fly Again, asimetria este construită invers fața de original, deoarece motorul ales, R 1830-92 are sens de rotire invers fața de IAR K 14. 

Unghiuri de incidență la zbor orizontal

Soluția de torsiune, washout, a fost folosită pe cele mai performante avioane din ww2 : Spitfire, FW 190 și P 51 Mustang.

Unghiuri washout avioane ww2**

Cu aceste caracteristici, aripa creată de inginerii de la IAR, este foarte apropiată de specificațiile celor mai bune avioane de vânătoare din epocă.

 

Bibliografie :

*https://en.wikipedia.org/wiki/Washout_(aeronautics)

**http://www.wwiiaircraftperformance.org/mustang/Lednicer_Fighter_Aerodynamics.pdf

Legende despre proiectul IAR 80 – aripa bombardierului Savoia-Marchetti SM 79B copiat la scara 1/2 ? (click aici.)